• Romaniasiain neuvottelukunta

    Romaniasiain neuvottelukunta toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä. Romaniasiain neuvottelukunta kehittää romanien ja viranomaisten välistä yhteistyötä sekä edistää syrjinnänvastaista työtä ja yhdenvertaisuutta.

fi sv en

Neuvottelukunta

  • seuraa romaniväestön yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksien ja elinolosuhteiden kehitystä tasa-arvon edistämiseksi sekä antaa viranomaisille lausuntoja näissä asioissa
  • tekee aloitteita ja esityksiä romaniväestön taloudellisten, koulutuksellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten elinolosuhteiden parantamiseksi sekä romaniväestön työllistymisen edistämiseksi
  • edistää romaniväestöön kohdistuvan syrjinnän poistamista
  • edistää romanikielen ja kulttuurin vahvistumista
  • tukee alueellisten romaniasiain neuvottelukuntien toimintaa
  • osallistuu pohjoismaiseen, eurooppalaiseen ja muuhun kansainväliseen yhteistyöhön romanien oikeuksien edistämiseksi ja olosuhteiden parantamiseksi

 

RAPORTTI: Suomalaisten romanien ja romaniasioissa toimivien vaikuttamismahdollisuudet alueelliseen ja eurooppalaiseen romanipolitiikkaan

27.7.2021 9.58
Tässä ulkoministeriön tilaustutkimuksessa selvitetään suomalaisten romanien ja romaniasioissa toimivien vaikuttamismahdollisuuksia eurooppalaiseen romanipolitiikkaan sekä tarkastellaan mahdollisuuksia Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyölle romanien oikeuksien edistämiseksi. Raporttiin on koottu suosituksia Suomen toimien ja romanien toimijuuden vahvistamiseksi eurooppalaisessa romanipolitiikassa.

Ensimmäinen Suomen kansallinen perusoikeusbarometri julkaistu

26.7.2021 13.54
Kuvassa Perusoikeusbarometri 2021 julkasun kansi
Perusoikeusbarometrista käy ilmi, että vastaajaryhmät suhtautuvat kielteisimmin siihen, että naapurissa asuisi romani tai maahanmuuttaja Somaliasta. Positiivisimmin vastaajat suhtautuvat siihen, että naapurissa asuisi vammainen henkilö.

Uusi tutkimushanke alkaa: Romaniaktivismin juuret ulottuvat luultua syvemmälle menneisyyteen

17.6.2021 9.55
1950-lukua on pidetty Suomen romaniaktivismin alkuaikoina, mutta filosofian tohtori Risto Blomsterin mukaan toiminta käynnistyi jo vuosisadan alussa. Hän aikoo uudessa tutkimuksessaan selvittää, mitä tuolloin tapahtui.

Romanien oikeuksia puolustettiin Helsingin keskustassa 5.6.2021, YLE

7.6.2021 13.23
Valokuva
Rauhallisessa mielenilmauksessa kuultiin useita puheenvuoroja romanien asemasta Suomessa ja muissa Euroopan maissa. Kuva: Tero Valtanen / Yle
Helsingin Senaatintorilla oli lauantaina mielenilmaus romanien oikeuksien puolesta. Oikeus hengittää -mielenilmaukseen osallistui poliisin arvion mukaan noin sata henkeä.

RONK peräänkuuluttaa romanilasten äänen kuulemista

2.6.2021 11.34
Kuvassa kansallisen Lapsistrategian logo
Kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelma on valmistumassa ja se lähti lausunnoille toukokuun puolivälissä.

RAPORTTI: Nuorten romanien koulutus, työllisyys ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen

1.6.2021 9.38
Kuvassa on Anastasia Netrebinen ottama valokuva mustasta tiiliseinästä, johon kirjoitettu keltaisella:
Kuva: Anastasia Netrebine
Raportissa esitellään Au mensa IV – tule mukaan, eli Suomen Romaniyhdistyksen neljännen nuorisoprojektin päätteeksi toteutetun kyselyn tuloksia. Au mensa IV:n toimintaan sisältyi kerhoja, verkostoitumista niin romaninuorten kesken kuin muiden nuorten ja nuorisotoimijoiden kanssa, vaikuttamistyötä ja ohjausta. Projektissa suoritti työharjoittelun neljä henkilöä. Kuten kaikissa Au mensa -projekteissa, keskeinen toiminta ja tavoite on ollut romaninuorten äänen kuunteleminen ja esiin tuominen. Neljännessä projektissa tätä on nyt raportoitavan kyselyn lisäksi toteutettu jatkamalla kolmannen Au mensan aikana aloitettuja ”Kuukauden teema” -kyselyjä.

HS 27.5.2021 RONK kannanotto mainittu vartija-asiassa

27.5.2021 12.51
RONK lähetti Helsingin Sanomille kannanoton koskien 25.5.2021 julkaistua uutista.

RomForum –hanke käynnistyi huhtikuussa Kainuussa

19.5.2021 8.24
Kuvassa on RomForum -hankkeen logo.
Kainuussa juuri alkaneessa RomForum -hankkeessa nostetaan esille romanien kohtaamia syrjintäkokemuksia Forum -tutkivan teatterimenetelmän avulla. Forumteatteri on osallistavan teatterin muoto, joka tähtää epäoikeudenmukaisten valtasuhteiden ja mekanististen toimintamallien (sorto ja rasismi) tiedostamiseen ja tunnistamiseen sekä niiden muuttamiseen.

Väitöstutkimus: Suo­men ro­ma­nien ja pää­väes­tön suh­teet pi­täi­si huo­mioi­da pa­rem­min

27.11.2020 14.04
Väitöksen mukaan romanipoliittisen ohjelman priorisointia pitäisi järjestää uudelleen siten, että siinä huomioidaan pääväestön ja romanien väliset suhteet.

Maakunnallisten romaniasiain toimenpideohjelmien (MAARO-ohjelmien) alueellinen toteutuminen vuosina 2019-2020

27.11.2020 13.56
Kuva MAARO-oppaasta.
Kysely lähetettiin 320 kuntaan ja kaupunkiin Suomessa ja Ahvenanmaalla. Kyselyyn vastasi 57 kuntaa, eli kyselyn vastausprosentti oli 18 %.

Suomen romaniväestö viettää Itsenäisyyspäivää 6.12.2020 perinteitä kunnioittaen ja virtuaalisesti

26.11.2020 11.45
Kuva romanisankarivainajien muistomerkistä kesällä.
Romanisankarivainajien muistomerkki. Kärrynpyörän alla on Tervakosken kivestä tehty alusta, jossa lukee sekä suomeksi että romaniksi "Sodissa 1939-1945 kaatuneiden romanien muistoksi". Rikkoutunut kärrynpyörä symboloi matkan katkeamista, risti taas kuolemaa.
6.12.2020 koko Suomi viettää jälleen Itsenäisyyspäivää. Suomen romaniväestö viettää Itsenäisyyspäivää perinteitä kunnioittaan ja lisäksi myös uudella tavalla, virtuaalisesti, vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi.

Teimme marraskuussa 2020 koronakyselyn puhelimitse romanitoimijoille

26.11.2020 8.00
Kysely toteutettiin STM/Romaniasiain neuvottelukunnan toimesta puhelimitse romanijärjestöissä toimiville, eri hankkeissa ja projekteissa työskenteleville sekä aluehallintovirastojen alaisuudessa toimivien alueellisten romaniasiain neuvottelukuntien suunnittelijoille. Vastaukset perustuvat toimijoiden arkielämän havaintoihin ja niistä on koottu yhteenveto.

Tutkimus: Yhdenvertaisuuslain uudistuksessa on edetty oikeaan suuntaan – lakia ei vielä hyödynnetä tarpeeksi

26.11.2020 7.51
Vuonna 2019 käynnistyneessä yhdenvertaisuuslain arviointihankkeessa tarkasteltiin uudistetun yhdenvertaisuuslain vaikutuksia syrjintää kokeneiden oikeussuojaan, syrjinnän ehkäisemiseen ja yhdenvertaisuuden edistämiseen.

Kysely kunnille MAARO-ohjelman alueellisesta toteutumisesta 2019-2020 / Enkät till kommunerna om det regionala genomförandet av MAARO-programmet 2019 –2020

3.11.2020 15.28
Kyselyn tarkoituksena on kartoittaa, miten vuosien 2018-2022 romanipoliittista ohjelmaa (ROMPO2) on toteutettu alueellisesti eri hallinnonaloilla vuosina 2019-2020. Vastaukset auttavat läpiviemään ja edelleen kehittämään alueelliseen romanipoliittiseen ohjelmaan (MAARO) kirjattuja toimenpiteitä.

Romanikielen on viimeistään nyt aika löytää paikkansa yhteiskunnassa – Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät 16.9.2020

22.10.2020 14.34
Neuvottelupäivien teemana oli tänä vuonna romanikielen tämänhetkinen tilanne sekä tulevaisuus.

Romaninaisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen: Malli romaninaisten tilanteen edistämiseksi Euroopan neuvoston jäsenmaissa

19.10.2020 14.20
Filosofian tohtori Zora Popova toteutti selvityksen siitä, miten Euroopan neuvoston jäsenmaiden kansalliset romanien integraatiostrategiat huomioivat romaninaisten ja -tyttöjen kokeman moniperustaisen syrjinnän. Selvityksen perusteella on muodostettu malli romaninaisten ja -tyttöjen voimaantumisen tukemiseksi eli heidän vaikutusmahdollisuuksiensa lisäämiseksi.

Kutsu webinaariin 26.10.2020 klo 10-12: Yhdenvertaisuuden edistäminen paikallistasolla

8.10.2020 7.45
Tutkimusten mukaan kielteiset asenteet ja syrjintä heikentävät merkittävästi romaniväestön hyvinvointia ja yhteiskunnallista osallisuutta. Viranomaisten velvollisuus on yhdenvertaisuuslain mukaan edistää yhdenvertaisuutta suunnitelmallisesti. Suunnittelun tarkoituksena on varmistaa, että kaikilla alueen väestöryhmillä on yhdenvertaiset mahdollisuudet palveluihin, koulutukseen ja työhön. Webinaarissa kuulet asiantuntijakeskusteluita yhdenvertaisuuden toteutumisesta romanien arjessa ja vinkkejä vaikuttavaan yhdenvertaisuussuunnittelun. Voit myös osallistua keskusteluun chatin kautta. 

EU:n perusoikeusviraston tiedote: Koronapandemia iski erityisen voimakkaasti romaneihin kaikkialla Euroopassa

30.9.2020 13.18
Kaksi lasta kantamassa maitotonkkaa hiekkatiellä
Emmanuelle Guillou © adobestock.com, 2020
EU:n perusoikeusviraston (FRA) uuden tiedotteen mukaan monet romanit ja matkailijat menettivät tulonsa, ylikuormitus ja sanitaation puute lisäsivät terveysriskejä ja etäopiskelu oli vaikeaa ilman internetyhteyttä. Myös syrjintä ja romanien vastainen vihapuhe ovat lisääntyneet erityisesti verkossa. FRA kehottaa päättäjiä vastaamaan kiireellisesti näihin välittömiin haasteisiin ja ottamaan käyttöön kestäviä rakenteita syvään juurtuneiden ennakkoluulojen ja syrjinnän torjumiseksi.

Tasa-arvon unioni: EU:n rasismintorjunnan toimintasuunnitelma 2020-2025

29.9.2020 10.41
Euroopan komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle rasismin torjumiseksi

Euroopan perusoikeusviraston tutkimus: Euroopan on torjuttava romaneihin ja matkailijoihin kohdistuva syrjinnän ja köyhyyden kierre

25.9.2020 13.04
Kuvassa on tutkimusraportin kansi, jossa nainen seisoo asuntovaunun edessä.
Euroopan perusoikeusviraston (FRA) tekemän tutkimuksen mukaan Länsi-Euroopassa asuvat romanit ja matkailijat kokevat vakavaa syrjintää, mikä puolestaan johtaa koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle jäämiseen sekä köyhyyteen. Tutkimustulokset osoittavat, että syrjinnän ja köyhyyden torjuminen edellyttää poliittisen tason päätöksiä, joihin tarvitaan romaniyhteisöjen osallisuutta ja asiantuntijuutta.