2.8. VIETETÄÄN ROMANIEN HOLOKAUSTIN MUISTOPÄIVÄÄ
Vuotuinen 2. elokuuta on romaneiden holokaustin muistopäivä, jota usein kutsutaan myös Zigeunernachtiksi. Se on tilaisuus muistaa natsivallan aikana murhattuja romaneita ja sintejä. Sintit ovat lähinnä Benelux maissa elävien romanien ryhmä. Euroopan parlamentti julisti vuonna 2015 tuon päivän romanien kansanmurhan eli holokaustin muistopäiväksi. (Lähde: Holokaustin uhrien muisto ry)
Porrajmos ja Samudaripe ovat romanikielisiä termejä, joita käytetään kuvaamaan Euroopan romani- ja sintiväestön kansanmurhaa eli holokaustia toisen maailmansodan aikana. Sanat tarkoittavat täydellistä tuhoamista. Yli 200.000 romania ja sintiä murhattiin tai kuoli nälkään tai tauteihin eri puolilla Eurooppaa sijainneilla keskitysleireillä. Kaikkia toisen maailmansodan aikana holokaustin kokeneita romaneita ja sintejä ei kuitenkaan surmattu keskistysleireillä, vaan useimmiten heidät ammuttiin metsissä ja haudattiin joukkohautoihin tai poltettiin paikan päällä. (Lähde: Holokaustin uhrien muisto ry)
Virtuaalinen muistojuhla 2.8.2021 klo 12 (Central European Time (CET), UTC +1)
Lisää aiheesta Romanien holokausti
Videolla Holokaustista selvinnyt Marin Constantin kertoo kokemuksistaan vuosina 1942–1944, kun hänet karkotettiin Ukrainaan. Hän näki omakohtaisesti massiivisen julmuuden ja epäinhimillisen kohtelun yksilöille, etenkin romaniväestölle, kun hän itse joutui työskentelemään maalla vastineeksi vähäisistä ruoka-annoksista. Hän korostaa, että ihmisoikeusloukkaukset ovat todellisia ja merkityksellisiä vielä 2000-luvulla. Puhuessaan Euroopan neuvostolle hän sanoo, että hänen kokemat koettelemukset ahdistivat häntä kauan sen jälkeen, kun hän pakeni ja palasi kotiin. Tekstitys englanniksi.
Oppimateriaali romanien kansanmurhasta keskitysleireillä (englanninkielinen)
"Teaching about and Commemorating the Roma and Sinti Genocide: Practices within the OSCE Area" (PDF). Organization for Security and Co-operation in Europe. 4 November 2015. Retrieved 30 July 2020.