• Romaniasiain neuvottelukunta

    Romaniasiain neuvottelukunta kehittää romanien ja viranomaisten välistä yhteistyötä sekä edistää syrjinnänvastaista työtä ja yhdenvertaisuutta.

FI SV EN

Neuvottelukunta

  • seuraa romaniväestön yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksien ja elinolosuhteiden kehitystä tasa-arvon edistämiseksi sekä antaa viranomaisille lausuntoja näissä asioissa
  • tekee aloitteita ja esityksiä romaniväestön taloudellisten, koulutuksellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten elinolosuhteiden parantamiseksi sekä romaniväestön työllistymisen edistämiseksi
  • edistää romaniväestöön kohdistuvan syrjinnän poistamista
  • edistää romanikielen ja kulttuurin vahvistumista
  • tukee alueellisten romaniasiain neuvottelukuntien toimintaa
  • osallistuu pohjoismaiseen, eurooppalaiseen ja muuhun kansainväliseen yhteistyöhön romanien oikeuksien edistämiseksi ja olosuhteiden parantamiseksi

 

European Roma Grassroots Organisations (ERGO) Network on julkaissut seurantaraportin Ukrainan romanipakolaisista

27.2.2024 14.47
European Roma Grassroots Organisations (ERGO) Network on julkaissut seurantaraportin Ukrainan romanipakolaisista kuuden maan osalta. Raportin on laatinut Dejan Markovic, Euroopan romanien ruohonjuuritason järjestöjen verkoston (ERGO) Ukraina-koordinaattori. Aineisto on kerätty laajasti ERGO-verkoston kansallisten jäsenten kanssa vuonna 2023.

Vuoden 2023 Paarkiba-tunnustus Tuula Åkerlundille

21.12.2023 15.12
Romaniasiain neuvottelukunta on myöntänyt vuoden 2023 Paarkiba –tunnustuksen Romano Missio ry:n toiminnanjohtaja Tuula Åkerlundille. Tunnustus myönnetään romanien oikeuksia ja osallistumismahdollisuuksia merkittävästi parantaneesta toiminnasta. Romaniasiain neuvottelukunta myöntää vuosittain kiitos –sanaa tarkoittavan Paarkiba –tunnustuksen romanien asemaa, kieltä ja kulttuuria merkittävästi ja innovatiivisesti edistävälle henkilölle, taholle tai organisaatiolle. Tunnustuksen tarkoituksena on kannustaa ja antaa kiitosta romanien asemaa edistävästä työstä.

Itsenäisyyspäivän seppeleiden lasku 6.12.2023 Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä

13.12.2023 10.55
Romaniväestö laski seppeleet ensiksi marsalkka Mannerheimin monumentille ja sen jälkeen sodassa kaatuneiden romanien muistomerkille. Tilaisuuden järjestivät Sosiaali-ja terveysministeriö yhdessä Opetushallituksen kanssa.

Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät 1.-2.11.2023 Vantaalla

31.10.2023 13.20
Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät järjestetään tänä vuonna Vantaan kaupungintalon valtuustosalissa ja Sokos Hotel Vantaan kokouskeskuksessa. Neuvottelupäivien järjestelyistä vastaavat Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Etelä-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta yhteistyössä Vantaan kaupungin ja paikallisromanityöryhmän sekä sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisen Romaniasiain neuvottelukunnan (RONK) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.

Ilmoittautuminen: Ukrainan romanit sodan jaloissa -tiedotustilaisuus verkossa 23.11.2022

15.11.2022 11.32
Ukrainan suuri romanivähemmistö on erityisen haavoittuvassa asemassa Venäjän hyökkäyssodassa, sillä heidän tilanteensa oli vaikea jo ennen sodan alkamista. Ukrainan romanit sodan jaloissa -tilaisuudessa Diakonissalaitoksen ukrainalaisen kumppanijärjestön Roma Women Fund Chiriclin edustajat kertovat romanien tilanteesta sotaa käyvässä maassa. Tilaisuus järjestetään Zoom-yhteydellä keskiviikkona 23.11. klo 10-12.

Romaniasiain neuvottelupäivien 12.-13.9.2022 yhteenveto

20.10.2022 15.50
Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät 12.-13.9.2022 Valtakunnalliset romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät pidettiin 12.-13.9.2022 Helsingissä. Tapahtuma pidettiin ensimmäistä kertaa hybridimuodossa. Tapahtuman järjestelyistä vastasi sosiaali- ja terveysministeriö yhteistyössä Helsingin kaupunginkanslian kanssa. Etäosallistuminen oli mahdollista Helsinki-kanavalla julkaistun suoran lähetyksen ja tallenteen sekä viestiseinän avulla.  Neuvottelupäivillä esittäytyi valtakunnallisen romaniasiain neuvottelukunnan (RONK) uusi pääsihteeri Anneli Weiste, joka on toiminut pitkään valtionhallinnossa romanien yhdenvertaisuuteen liittyvissä tehtävissä. RONK kiittää osallistujia aktiivisuudesta.