• Romaniasiain neuvottelukunta

    Romaniasiain neuvottelukunta toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä. Romaniasiain neuvottelukunta kehittää romanien ja viranomaisten välistä yhteistyötä sekä edistää syrjinnänvastaista työtä ja yhdenvertaisuutta.

fi sv en

Neuvottelukunta

  • seuraa romaniväestön yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksien ja elinolosuhteiden kehitystä tasa-arvon edistämiseksi sekä antaa viranomaisille lausuntoja näissä asioissa
  • tekee aloitteita ja esityksiä romaniväestön taloudellisten, koulutuksellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten elinolosuhteiden parantamiseksi sekä romaniväestön työllistymisen edistämiseksi
  • edistää romaniväestöön kohdistuvan syrjinnän poistamista
  • edistää romanikielen ja kulttuurin vahvistumista
  • tukee alueellisten romaniasiain neuvottelukuntien toimintaa
  • osallistuu pohjoismaiseen, eurooppalaiseen ja muuhun kansainväliseen yhteistyöhön romanien oikeuksien edistämiseksi ja olosuhteiden parantamiseksi

 

Tilaisuus vastaa Romanipoliittiseen ohjelmaan perustuvaa tavoitetta romanien työllisyyden parantamisesta tuoden romanit osaksi yhteiskuntapoliittista keskustelua puhuttaessa työelämän monimuotoisuudesta. Etsitään ratkaisukeinoja romanien kohtaamaan eriarvoisuuteen työelämässä jo työssäoppimispaikan saamisesta lähtien osana työelämän yhdenvertaisuuspyrkimyksiä. Tilaisuuden järjestää Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Järjestäjä: Aluehallintovirasto

 

Järjestäjä: STM

Suomen Romaniyhdistys: Romanit on unohdettu EU:n rahoituskehyksestä 2028-2034

7.5.2025 13.30
Romanien osallisuus tulisi sisällyttää EU:n rahoituskehykseen alusta alkaen, sillä se on välttämätöntä romaneja koskevan EU:n strategiakehyksen (2020–2030) tavoitteiden saavuttamiseksi.

Terveiset Pristinasta, Kosovosta

7.5.2025 8.23
Voice of Roma, Ashkali and Egyptians järjestön toimitalo Pristinassa. Järjestön apulaisjohtaja Vesa Batallin kanssa yhteiskuvassa. Kuvat: Janette Grönfors
Pieni matkakertomus lyhyestä visiitistä Pristiinassa, Kosovossa. Kyse oli lomamatkasta, jona aikana tarjoutui tilaisuus tutustua hieman myös romanien asemaan ja elämään Kosovossa.

Suomen Romaniyhdistyksen maakuntavierailut keväällä 2025

6.5.2025 17.51
Suunnittelija Ramona Schwartz, opiskelijat Jessica Schwartz ja Angelica Anki Friman 5.5.2025 Suomen Romaniyhdistyksessä. Kuva: Janette Grönfors
Suomen Romaniyhdistys on hankekumppanina 2025 alusta käynnistyneessä kaksivuotisessa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnoimassa Euroopan komission CERV-ohjelman osarahoitteisessa hankkeessa 'Puhutaan osallisuudesta', romanikielellä hankkeen nimi on Rakkavaha dielibosta.  Suomen Romaniyhdistyksen (SRY) tehtävä hankkeessa on romanilähtöinen vaikuttamistyö sekä tehdä tutummaksi antirasistista työtä, antigypsyismia eli romanivastaisuutta sekä romanien omaa historiaa romaniväestölle.

Akunna Onwen on aloittanut projektisuunnittelijana hankkeessa

6.5.2025 11.22
Projektisuunnittelija Akunna Onwen on jo kotiutunut sosiaali- ja terveysministeriöön. Kuva: Janette Grönfors
Rakkavaha dielibosta Puhutaan osallisuudesta hanke käynnistyi tammikuussa 2025. Huhtikuun alusta Akunna aloitti siinä osa-aikaisena projektisuunnittelijana sosiaali- ja terveysministeriössä. Hänen tehtävänään on olla hankepäällikön apuna hankkeeseen liittyvässä raportoinnissa sekä tehtävissä, jotka liittyvät kansallisen romanikontaktipisteen (NRCP) vastuihin.

Risto Huvila: Kimmo Sasi In Memoriam

21.4.2025 14.10
Kimmo Sasi Holokaustin uhrien muistopäivän juhlassa Ritarihuoneella 27.1.2025. Kuva Risto Huvila.
Holokaustin uhrien muisto ry:n puheenjohtaja, varatuomari Kimmo Sasi (s. 21.2.1952) menehtyi vaikeaan ja nopeasti edenneeseen sairauteen keskiviikkona 16.4.2025. Sasi oli kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1983-2015 ja toimi Paavo Lipposen I ja II hallituksen liikenne- ja viestintäministerinä vuosina 1999 ja 2002–2003 sekä Lipposen II hallituksen ulkomaankauppaministerinä vuosina 1999–2002.

Suomi ja eurooppalainen romanipolitiikka - infotilaisuus 21.5.2025

15.4.2025 11.15
Kuva: Janette Grönfors
Sinulla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus saada lisää tietoa Suomesta & eurooppalaisesta romanipolitiikasta osallistumalla 21.5.2025 Teamsin välityksellä tunnin mittaiseen kaikille halukkaille avoimeen infotilaisuuteen, jossa asiantuntijat kertovat aiheesta.

Asiantuntijakomitean 11. kokous Euroopan neuvostossa

12.4.2025 18.50
ADI-ROM ja Dialogue kokouksen osallistujat yhteiskuvassa Strasbourgissa Euroopan neuvostossa. Kuva: Euroopan neuvosto
Romani- ja 'matkaavien' (Travellers) asioita käsittelevän asiantuntijakomitean (ADI-ROM) 11. kokous jäsenineen, eri organisaatioiden edustajineen ja tarkkailijoineen kokoontui jälleen Strasbourgissa Ranskassa 2.-3.4.2025.

Pääsihteerin mietteitä kansainvälisen romanipäivän aattona

12.4.2025 18.35
Strasbourgissa huhtikuun alussa 2025. Kuvat: Janette Grönfors
8.4. vietetään jälleen kansainvälistä romanipäivää kaikkialla Euroopassa. Päivän aikana romanit ovat äänessä, heitä kuunnellaan ja katsellaan erilaisissa tapahtumissa. Joissakin valtioissa, kuten Suomessa, suositellaan, että tätä päivää juhlistetaan liputuksella.

Romaniasiat esillä Virossa 28.3.2025

30.3.2025 19.59
Kuvassa vasemmalla ylhäällä professori Huseyin Kyuchuk, oikealla ylhäällä Zalina Dabla (The European Roma Forum in Estonia) ja alhaalla kaunista Tallinnaa iltavalaistuksessa sekä konferenssiohjelman kansilehti. Kuva: Janette Grönfors
Tallinnassa järjestetty yhden päivän konferenssi 28.3.2025 tarjosi tilaisuuden keskustella romaniyhteisön kehityksestä, yhdenvertaisista mahdollisuuksista ja kestävistä ratkaisuista, jotka tukevat tehokasta osallisuutta ja sosiaalista hyvinvointia. Mukaan oli kutsuttu Latvian, Liettuan, Viron ja Suomen romaniasioissa toimivia virkahenkilöitä sekä järjestöjen edustajia.

25. Kansallisten romaniyhteyspisteiden kokous

26.3.2025 10.37
Roma Week 2025 poster
Torstaina 20.3.2025 oli Euroopan komission 25. kansallisten romaniyhteyspisteiden (National Roma Contact Point eli NRCP) etäkokous. Euroopan komissio järjestää NRCP kokouksia kahdesti vuodessa. Osallistujat ovat EU:n jäsenmaiden NRCP:t, jotka työskentelevät pääasiassa ministeriöissä, joissa koordinoidaan kansallisten romanistrategioiden (Rompo) toimeenpanoa. Toinen kokous pidetään yleensä lähikokouksina ja niiden yhteydessä on usein ensimmäisenä päivä iso Romaniasioiden konferenssi, johon saa osallistua muitakin toimijoita ja järjestöjä.

Kansainvälistä romanipäivää juhlitaan näyttävästi Oulussa

25.3.2025 8.08
Euroopan neuvoston romanikuukauden logo
Kansainvälinen romanipäivä on saanut alkunsa yli 50 vuotta sitten Lontoossa vuonna 1971 pidetystä romanien ensimmäisestä kansainvälisestä kongressista (maailmankongressi), jonka avajaispäivää 8.4. on vuodesta 1990 lähtien vietetty kansainvälisenä romanipäivänä (International Roma Day).

Ihmisoikeuskomissaari Michael O'Flahertyn suositukset Suomelle

26.2.2025 7.42
Euroopan neuvoston Ihmisoikeuskomissaari Michael O'Flaherty vieraili Slovakiassa, Suomessa ja Irlannissa. Vierailujen fokuksessa olivat romanien ihmisoikeustilanne kyseisissä maissa. (Kuva: Council of Europe)
Euroopan neuvoston Ihmisoikeuskomissaari Michael O'Flahertyn vieraili viime vuonna tiiminsä kanssa Slovakiassa, Suomessa ja Irlannissa. Vierailujen painopiste oli romanien ihmisoikeustilanne kussakin edellä mainitussa maassa. 25.2.2025 julkaistiin O'Flahertyn lopullinen muistio näistä vierailuista suosituksineen Slovakialle, Suomelle ja Irlannille.

Romanivanhusten palvelukartoitus 2024

24.2.2025 16.51
Romanivanhusten palvelukartoitus-raportin kansi, Suomen Romaniyhdistys ry
Vuoden 2024 lopussa julkaistu raportti on jatkoa vuonna 2008 julkaistulle Suomen romanivanhusten palvelutarvekartoitukselle (Majaniemi & Viljanen 2008). Raportti perustuu seurantaselvityksen, jonka tarkoituksena on ollut selvittää, minkälainen tilanne on nyt, kun uudet ikäluokat ovat tulleet vanhuusikään. Uusi kartoitus on tehty Suomen Romaniyhdistyksen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittaman Baȟtalo Phuuriba – Onnellinen vanhuus -projektin päätteeksi talvella ja keväällä 2024.

ESITTELY: Romaniyhdistys Romaniperheen tukiyksikkö ry

24.2.2025 8.49
Romaniperheen tukiyksikkö ry esite
Suomessa on lähes neljäkymmentä rekisteröityä romaniyhdistystä. Suurin osa niistä toimii paikallisesti tai alueellisesti vastaten toiminnoillaan kyseisen alueen romaniväestön tarpeisiin. Vanhempia, tunnetumpia valtakunnallisia romanijärjestöjä on muutamia ja niiden toiminta on vakiintunut ja rakentunut vuosikymmenien aikana jo tietynlaiseksi ajan hengessä muuttuen ja kehittyen. Tässä romaniyhdistysten esittelysarjassa esitellään lyhyesti uudempia sekä vähemmän tunnetumpia romaniyhdistyksiä laajemmin kaikille kiinnostuneille.

ESITTELY: Romaniyhdistys Uusi tuuli – Nevo Balval ry

20.2.2025 16.22
Romaniyhdistys Uusi tuuli - Nevo Balval ry logo
Suomessa on lähes neljäkymmentä rekisteröityä romaniyhdistystä. Suurin osa niistä toimii paikallisesti tai alueellisesti vastaten toiminnoillaan kyseisen alueen romaniväestön tarpeisiin. Vanhempia, tunnetumpia valtakunnallisia romanijärjestöjä on muutamia ja niiden toiminta on vakiintunut ja rakentunut vuosikymmenien aikana jo tietynlaiseksi ajan hengessä muuttuen ja kehittyen. Tämän nyt käynnistyvän romaniyhdistysten esittelysarjan tarkoituksena on esitellä lyhyesti uusia sekä vähemmän tunnetumpia paikallisia ja alueellisia romaniyhdistyksiä laajemmin kaikille kiinnostuneille.

Selvityksiä romaninuorista 2016-2024

17.2.2025 9.06
Suomen Romaniyhdistys on kerännyt vuosina 2014-15 ja 2020 romaninuorten kokemuksia koulutuksesta, työllistymisestä ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, ja julkaissut tulokset kahtena raporttina vuosina 2016 ja 2021. Viimeisin yhdistyksen tekemä selvitys on vuodelta 2024.

Romanikielen digimateriaalin julkaisutilaisuus Oulussa 11.2.2025

14.2.2025 15.36
Romanikielen digimateriaalin julkaisutilaisuus Oulussa, kuva Janette Grönfors
Romanikielen digimateriaalin julkaisutilaisuus järjestettiin Oulussa 11.2.2025 Kulttuuritalo Valvessa. Paikalla oli runsaasti materiaalin tekemisessä mukana olleita sekä muita asiasta kiinnostuneita. Julkistamistilaisuudessa tutustuttiin romanikielen uusiin digimateriaaleihin, jotka tukevat romanikielen elvytystä. Tilaisuudessa kuultiin myös opetusmateriaalin ja animaation tekemiseen osallistuneiden haastatteluita, puheita, musiikkia sekä 'Romanikieli sukujen siltana'- hankkeen koordinaattoreita, Tuula Åkerlundia ja Miranda Vuolasrantaa.

Rakkahava dielibosta - Puhutaan osallisuudesta

14.2.2025 14.58
Rakkavaha dielibosta - Puhutaan osallisuudesta esite
Rakkahava dielibosta - Puhutaan osallisuudesta -hankkeen esite on valmistunut.

UUSI HANKE: Puhutaan osallisuudesta - Rakkahava dielibosta

14.2.2025 14.18
Rakkavaha dielibosta – puhutaan osallisuudesta on kaksivuotinen hanke, joka pyrkii vahvistamaan romanien osallisuutta yhteiskunnassa. Hanketta koordinoi sosiaali- ja terveysministeriö ja Suomen Romaniyhdistys on osatoteuttajana. Hankkeen rahoittaa Euroopan unionin Kansalaisuus, tasa-arvo, perusoikeudet ja arvot -rahoitusohjelma (CERV).

27.1.2025 Holokaustin päättymisen 80-vuotis kutsuvierastilaisuus Ritarihuoneella

28.1.2025 9.27
27.1.2025 Holokaustin päättymisen 80-vuotis kutsuvierastilaisuus Ritarihuoneella, Helsingissä. Kuvat: Mertsi Ärling, Janette Grönfors
Holokaustin uhrien muisto ry järjesti tänään Ritarihuoneella Helsingissä Holokaustin päättymisen 80-vuotis kutsuvierastilaisuuden, johon osallistui runsaasti ihmisiä myös suurlähetystöistä. Tilaisuudessa kuultiin puheita ja lauluesityksiä. Tilaisuuden aluksi sytytettiin kynttelikkö, menora Sofia Schwartzin ollessa seitsemännen kynttilän sytyttäjä. Romanipuheenvuoron piti Miranda Vuolasranta. Lue yhdistyksen vuosijulkaisu 2025 www.hum.fi