• Romaniasiain neuvottelukunta

    Romaniasiain neuvottelukunta toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä. Romaniasiain neuvottelukunta kehittää romanien ja viranomaisten välistä yhteistyötä sekä edistää syrjinnänvastaista työtä ja yhdenvertaisuutta.

FI SV EN

Neuvottelukunta

  • seuraa romaniväestön yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksien ja elinolosuhteiden kehitystä tasa-arvon edistämiseksi sekä antaa viranomaisille lausuntoja näissä asioissa
  • tekee aloitteita ja esityksiä romaniväestön taloudellisten, koulutuksellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten elinolosuhteiden parantamiseksi sekä romaniväestön työllistymisen edistämiseksi
  • edistää romaniväestöön kohdistuvan syrjinnän poistamista
  • edistää romanikielen ja kulttuurin vahvistumista
  • tukee alueellisten romaniasiain neuvottelukuntien toimintaa
  • osallistuu pohjoismaiseen, eurooppalaiseen ja muuhun kansainväliseen yhteistyöhön romanien oikeuksien edistämiseksi ja olosuhteiden parantamiseksi

 

 

Tilaisuus on osa oikeusministeriön koordinoimaa Hyvin suunniteltu -hanketta ja hankekokonaisuutta nro 3, jossa kehitetään paikallisten ja alueellisten viranomaisten yhdenvertaisuussuunnittelua. Vastuutahoina tässä kokonaisuudessa ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Suomen Kuntaliitto. Tilaisuudessa nuoret esittelivät myös Suomen Romaniyhdistyksen toimintaa.

Konsertti liittyy kansainvälisen ja kansallisen romanipäivän 8.4. tapahtumiin Konsertissa esiintyy maamme eturivin romanitaiteilijoita. Konsertin järjestää Hausjärven seurakunta ja Riihimäen kotikirkko. Vapaa pääsy, ohjelman hinta on 15 €. Konsertin tuotolla tuetaan Kanta-Hämeen romanityötä.

Kansainvälisen romanipäivän juhla Jalasjärven seurakuntatalolla.

Kansainvälisen romanipäivän juhlajumalanpalvelus Lahden Ristinkirkossa Saarna Tino Varjola. Liturgia: Lauri Westerlund. Musiikki: Valfrid Åkerlund, Tuula Åkerlund, Soraya Hagert, Jasmin Hagert, Jasmin Valentin, Miikka Kallio ja Aurora Ikävalko.

Äimäraution ravirata järjestää Kansainvälisen romanipäivän -tapahtuman sekä iltaravit. Tapahtuman avulla pyrimme lisäämään tietoisuutta ja yhdistämään olennaisesti myös romani -kulttuuriin kuuluvat hevoset ja raviurheilu osaksi hienoa kokonaisuutta. HUOM! Ravit on siirretty Rovaniemelle haasteellisten sääolosuhteiden vuoksi.

Tilaisuus on kaikille avoin, koko perheen tapahtuma. Tilaisuudessa kuullaan musiikkiesityksiä ja alustuksia romanikulttuurista ja -historiasta. Romanipäivän kunniaksi romanilippu liehuu Raatihuoneen ja Sampolan lipputangoissa. Metson edustalla Hämeenpuistossa ilmaista poniratsastusta shetlanninponi Helmin kanssa. Tapahtuma on osa Tampereen kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutusta. Tervetuloa!

Kansainvälisenä romanipäivänä Porin kaupunginkirjasto ja Länsi-Suomen romanit toivottavat kaikki tervetulleeksi Porin pääkirjastoon tutustumaan romanikulttuuriin ja juhlimaan päivää kanssaan. Tapahtuman ohjelmassa on näyttelyn avajaiset, aineistonäyttely, kulttuuriluento, satutuokio ja elävää musiikkia. Luvassa on myös kakkukahvit sadalle ensimmäiselle!

Romano Gospel -hyväntekeväisyyskonsertti, Karjalohjan Lasikirkko, Keskustie 20, Esiintyjät: Romano Gospel-yhtye, solistit: Dimitri Isberg & Marika Blomerus.

Tule seuraamaan lähetystä. Luvassa musiikkia, haastatteluja, yllätys esiintyjä jne. Tilaisuudessa julkaistaan myös vuoden romaninuori-äänestyksen tulokset.

ti 9.4.2024–
to 11.4.2024

Tänä vuonna Romaniviikolla keskustellaan siitä, miten romanien asiat sopivat laajempaan poliittiseen ja eurooppalaiseen keskusteluun ja painotuksiin, erityisesti tulevien eurovaalien yhteydessä.

ti 9.4.2024–
to 11.4.2024

Tänä vuonna Romaniviikolla keskustellaan siitä, miten romanien asiat sopivat laajempaan poliittiseen ja eurooppalaiseen keskusteluun ja painotuksiin, erityisesti tulevien eurovaalien yhteydessä.

ti 9.4.2024–
to 11.4.2024

Tänä vuonna Romaniviikolla keskustellaan siitä, miten romanien asiat sopivat laajempaan poliittiseen ja eurooppalaiseen keskusteluun ja painotuksiin, erityisesti tulevien eurovaalien yhteydessä.

Suomella on Brysselissä, romaniviikolla, torstaina 11.4.2024 puheenvuoro tilaisuudessa ‘Representation and involvement of Roma in decision-making and in measures related to them’ (suom. ’Romaniedustus ja osallistuminen päätöksentekoon ja heitä koskeviin toimenpiteisiin’). Puheenvuoron pitää suunnittelija Henry Lindgren Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta aiheesta paikallinen ja alueellinen romanityö. Tilaisuuden avaa sosiaalipolitiikan erityisasiantuntija Antero Kiviniemi, Euroopan unioni, Suomen pysyvä edustusto. Tilaisuudessa kuullaan myös EU komissiosta romanityön koordinaation tiiminvetäjän Dan Pavel Doghin, Belgian ja Espanjan puheenvuorot sekä kommenttipuheenvuoro MEP Sirpa Pietikäiseltä.

Tuula Åkerlundin terveiset IRUn 12. kongressista Pohjois-Makedoniasta

4.6.2024 11.59
Päivien järjestelyt oli todella hyvin hoidettu, monipuolinen ohjelma kesti aamusta iltamyöhään. Päivien aikana pidettiin useita paneeleja. Suomen osallistujat oli hyvin huomioitu ohjelmassa. Jokainen osallistui oman alansa paneeleihin englannin kielellä. Matkasta jäi meille kaikille hyvä mieli, saimme uusia kansainvälisiä suhteita ja innostusta jatkaa romanien aseman edistämistä omalla tahollamme. Ymmärsimme myös, että Suomella on paljon annettavaa kansainvälisellä tasolla.  Tuula Åkerlund osallistui kokoukseen STM/RONKin edustajana.

Euroopan neuvoston suositus jäsenvaltioille viharikosten torjunnasta

30.5.2024 8.40
Euroopan neuvoston suositus ministerikomitean jäsenvaltioille viharikosten torjunnasta hyväksyttiin 7.5.2024 ministerikomitean kokouksessa. Viharikokset uhkaavat demokraattisten yhteiskuntien perustaa ja oikeusvaltioperiaatetta. Ne ovat uhka demokraattisille arvoille, yhteiskunnalliselle vakaudelle ja rauhalle sekä hyökkäys perusasioita vastaan.

ROMANIEN LAULUPERINTEEN TULKITSIJA JA KERÄÄJÄ HILJA GRÖNFORS, VIHITÄÄN KUNNIATOHTORIKSI

23.5.2024 9.57
HS 20.5.2024 Presidentti Stubbin lisäksi kunniatohtoreiksi vihitään seitsemän muuta ihmistä, muun muassa kapellimestari Susanna Mälkki sekä romanien lauluperinteen tulkitsija ja kerääjä Hilja Grönfors.

Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät 1.-2.11.2023 Vantaalla

31.10.2023 13.20
Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät järjestetään tänä vuonna Vantaan kaupungintalon valtuustosalissa ja Sokos Hotel Vantaan kokouskeskuksessa. Neuvottelupäivien järjestelyistä vastaavat Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Etelä-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta yhteistyössä Vantaan kaupungin ja paikallisromanityöryhmän sekä sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisen Romaniasiain neuvottelukunnan (RONK) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.

Ilmoittautuminen: Ukrainan romanit sodan jaloissa -tiedotustilaisuus verkossa 23.11.2022

15.11.2022 11.32
Ukrainan suuri romanivähemmistö on erityisen haavoittuvassa asemassa Venäjän hyökkäyssodassa, sillä heidän tilanteensa oli vaikea jo ennen sodan alkamista. Ukrainan romanit sodan jaloissa -tilaisuudessa Diakonissalaitoksen ukrainalaisen kumppanijärjestön Roma Women Fund Chiriclin edustajat kertovat romanien tilanteesta sotaa käyvässä maassa. Tilaisuus järjestetään Zoom-yhteydellä keskiviikkona 23.11. klo 10-12.

Romaniasiain neuvottelupäivien 12.-13.9.2022 yhteenveto

20.10.2022 15.50
Romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät 12.-13.9.2022 Valtakunnalliset romaniasiain neuvottelukuntien neuvottelupäivät pidettiin 12.-13.9.2022 Helsingissä. Tapahtuma pidettiin ensimmäistä kertaa hybridimuodossa. Tapahtuman järjestelyistä vastasi sosiaali- ja terveysministeriö yhteistyössä Helsingin kaupunginkanslian kanssa. Etäosallistuminen oli mahdollista Helsinki-kanavalla julkaistun suoran lähetyksen ja tallenteen sekä viestiseinän avulla.  Neuvottelupäivillä esittäytyi valtakunnallisen romaniasiain neuvottelukunnan (RONK) uusi pääsihteeri Anneli Weiste, joka on toiminut pitkään valtionhallinnossa romanien yhdenvertaisuuteen liittyvissä tehtävissä. RONK kiittää osallistujia aktiivisuudesta.