25. Kansallisten romaniyhteyspisteiden kokous

Julkaisuajankohta 26.3.2025 10.37
Tyyppi:Tiedote
Roma Week 2025 poster

Torstaina 20.3.2025 oli Euroopan komission 25. kansallisten romaniyhteyspisteiden (National Roma Contact Point eli NRCP) etäkokous. Euroopan komissio järjestää NRCP kokouksia kahdesti vuodessa. Osallistujat ovat EU:n jäsenmaiden NRCP:t, jotka työskentelevät pääasiassa ministeriöissä, joissa koordinoidaan kansallisten romanistrategioiden (Rompo) toimeenpanoa. Toinen kokous pidetään yleensä lähikokouksina ja niiden yhteydessä on usein ensimmäisenä päivä iso Romaniasioiden konferenssi, johon saa osallistua muitakin toimijoita ja järjestöjä.

Terveiset kokouksesta

Kokouksemme alussa kuulimme alustavia tuloksia Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) 13 maan romanitutkimuksesta (Roma Survey 2024). Tutkimus liittyy EU:n romanien strategiaohjelman seurantaan ja sen aiheisiin kuten romanit ja syrjintä, köyhyys ja sosiaalinen syrjäytyminen, koulutus, työllisyys sekä asuminen. Aiemmat vastaavat tutkimukset ovat vuodelta 2001 (Roma Survey) ja vuodelta 2019 (Roma and Travellers -survey). Tutkijat analysoivat parhaillaan tuloksia ja ne julkaistaan ​​syksyllä.

Eurooppalaisissa romanitutkimuksissa ei yleensä ole mukana Pohjoismaita ja/tai Baltian maita. Syy tähän on todennäköisesti se, että romaniväestön lukumäärä on hyvin pieni verrattunu moniin muihin Euroopan maihin. Määrä on pieni silloinkin vaikka laskisimme yhteen kaikki romanit Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

*

Päivän aikana meille esiteltiin komission köyhyyden vastaista strategiaa, trendejä ja haasteita. Koronapandemia ja elinkustannusten nousu ovat vaikuttanut siihen, että köyhyyden vähentäminen vuoteen 2030 mennessä on epätodennäköistä.

Erityisiä haasteita ovat lapset, työtä tekevien palkan riittämättömyys ja siitä aiheutuva köyhyys, Euroopan unionin ulkopuolella syntyneet, vammaiset ja romanit. Trendi näyttää olevan myös se, että lapsiköyhyysaste nousee hieman ja asunnottomien määrän vähentämisessä on edistytty hieman.

Uusi Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskeva toimintasuunnitelma valmistuu tämän vuoden lopussa.

*

Kuulimme esittelyn tutkimuksesta, joka liittyi rotuun/etniseen/uskonnolliseen syrjintään kohdistuvista seuraamuksista. Mieleeni jäi esityksestä erityisesti lause siitä, kuinka hyödytön on sellainen syrjinnän kieltävä laki, jonka rikkomisesta ei seuraa asiaankuuluvia seuraamuksia.

*

Tour de table eli maakohtaiset päivitykset romanipoliittisten ohjelmien toimeenpanosta jäsenvaltioissa vei luonnollisesti paljon aikaa kokouksessamme, koska olemme iso ryhmä ja raportoijia on niin monesta EU-maasta. Itse en kerennyt esittelemään kokouksessa kokonaisuudessaan valmistelemaani päivitystä, vaan lähetin sen myöhemmin komissioon Suomen osalta.

*

Päivän päätteeksi saimme tietoiskun tulevasta Romaniviikosta sekä opastusta komission raportointityökalun käytöstä, jota käytetään kansallisten romanistrategioiden (Rompo) toimeenpanon väliraportointiin alkukesästä. Saamme vielä harjoitella raportointityökalun käyttöä ja sekin on hyvä.

Päivä oli hyvä ja saimme paljon tietoa erilaisista romaniväestöäkin koskevista aiheista.