Suomen Romaniyhdistys: Romanit on unohdettu EU:n rahoituskehyksestä 2028-2034

Julkaisuajankohta 7.5.2025 13.30
Tyyppi:Tiedote

Romanien osallisuus tulisi sisällyttää EU:n rahoituskehykseen alusta alkaen, sillä se on välttämätöntä romaneja koskevan EU:n strategiakehyksen (2020–2030) tavoitteiden saavuttamiseksi.

Euroopan komissio on valmistellut kevään aikana EU:n monivuotista rahoituskehystä 2028–2034. Valmistelu tapahtuu uudenlaisessa geopoliittisessa ja taloudellisessa ympäristössä ja siksi komissio on ehdottanut EU-budjetin rakenteeseen radikaalia muutosta.

Rahoituskehyksen tulee vastata mm. Euroopan kilpailukyvyn vahvistamiseen, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioinvestointeihin, yhteisiin puolustusmenoihin, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen sekä EU:n tuleviin laajentumisiin varautumiseen. Yksi asia kuitenkin puuttuu kokonaan – romanien osallisuus.

EU-maissa asuu yli 6 miljoonaa romania. Heistä 80 % elää köyhyysriskissä, vain alle puolet on palkkatyössä ja joka neljäs kohtaa päivittäistä syrjintää. EU:n ehdotettu budjetti uhkaa leikata tai yhdistää keskeisiä sosiaali- ja rahoitusohjelmia tavalla, joka voi katkaista tähän mennessä saavutetut hauraat edistysaskeleet.

Suomen Romaniyhdistys osallistui komission julkiseen kuulemiseen siitä, miten EU:n talousarviota voitaisiin hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla romanien näkökulmasta.

Yhdistys on myös eurooppalaisen ruohonjuuritason romanijärjestöjen verkosto ERGO:n liitännäisjäsen ja osallistui yhteisten suositusten laatimiseen, jotta romanien osallisuus sisällytettäisiin EU:n rahoituskehykseen alusta alkaen. Tämä on välttämätöntä romaneja koskevan EU:n strategiakehyksen (2020–2030) tavoitteiden saavuttamiseksi.

ERGO suosittelee seuraavaa.
• Oikeusperustaisuus: EU-varat on sidottava konkreettisiin toimenpiteisiin, mukaan lukien kansalliset romanien osallisuutta edistävät strategiat (Suomessa ROMPO3).
• Sosiaalinen rahoitus: EU:n koheesiopolitiikkaa on vahvistettava niin, että se edelleen tukee haavoittuvien ryhmien koulutusta, asumista ja terveydenhuoltoa.
• ESR+ -rahoitus: Euroopan sosiaalirahaston varat tulee kohdentaa köyhyyden ja eriarvoisuuden torjumiseen.
• EU:n arvot: EU-maat eivät saa loukata perusoikeuksia harjoittamalla tai hyväksymällä rasismia, syrjintää tai hyväksikäyttöä.
• Kansalaisyhteiskunta: Romanijärjestöille tulee ohjata resursseja osallisuuden ja osallistumisen edistämiseen.