Vuoden 2023 Paarkiba-tunnustus Tuula Åkerlundille

Julkaisuajankohta 21.12.2023 15.12
Tiedote

Romaniasiain neuvottelukunta on myöntänyt vuoden 2023 Paarkiba –tunnustuksen Romano Missio ry:n toiminnanjohtaja Tuula Åkerlundille. Tunnustus myönnetään romanien oikeuksia ja osallistumismahdollisuuksia merkittävästi parantaneesta toiminnasta. Romaniasiain neuvottelukunta myöntää vuosittain kiitos –sanaa tarkoittavan Paarkiba –tunnustuksen romanien asemaa, kieltä ja kulttuuria merkittävästi ja innovatiivisesti edistävälle henkilölle, taholle tai organisaatiolle. Tunnustuksen tarkoituksena on kannustaa ja antaa kiitosta romanien asemaa edistävästä työstä.

Tuula Åkerlund on tehnyt päivätyönsä vuodesta 1979 lähtien romanityökentällä toimien muun muassa romanikielen opettajana, ohjaajana, luennoitsijana sekä toiminnanjohtajana.

Lisäksi hän on ollut aktiivisesti mukana erilaisissa luottamustehtävissä, työtehtävissä ja -ryhmissä, joiden tavoitteena on ollut romanien hyvinvoinnin edistäminen. Åkerlund on toiminut myös Romaniasiain neuvottelukunnan jäsenenä useita kolmivuotiskausia sekä Romanit ja kirkko -työryhmän jäsenenä ajalla 1995–2005. Åkerlundin erityisinä ansioina voidaan nähdä hänen toimintansa romanikielen ja -kulttuurin edistämiseen liittyvissä tehtävissä. Hän toimi 1980–2000-luvuilla romanikielen opettajana muun muassa Vantaalla peruskouluissa. Hän oli myös 1990-luvun alkupuolella kouluhallituksen (myöh. opetushallitus) silloisen romaniväestön koulutusyksikön kulttuurisihteerinä.

Vuosi 2023 on Romano Missio ry:n toiminnanjohtaja Tuula Åkerlundin viimeinen työvuosi, hän jää eläkkeelle vuoden 2023 lopussa oltuaan toimessa 18 vuoden ajan. Hän aloitti yhdistyksen historian ensimmäisenä romaninaisena toiminnanjohtajan tehtävässä vuonna 2006.

Romano Missio ry on valtakunnallinen vuonna 1906 perustettu lastensuojelu-, sosiaali- ja koulutusalan palvelujärjestö, jonka tavoitteena on edistää Suomen romanien kokonaisvaltaista hyvinvointia. Järjestön tärkein toimintamuoto on lastensuojelutyö. Yhdistys järjestää myös seminaareja, konsertteja, näyttelyitä ja erilaisia kulttuuritapahtumia.

Tunnustus luovutettiin Tuula Åkerlundille 18.12.2023 Romano Missiossa Helsingissä. Tänä vuonna jaettava tunnustus on järjestyksessään kahdeksastoista. Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 2006 presidentti Tarja Haloselle.

Kuva Janette Grönfors