Vertaisena vihaa vastaan -hankkeen opintomatka Zagrebiin, Kroatiaan

Julkaisuajankohta 18.11.2024 10.38
Tiedote
Oikeusministeriössä tapasimme asiantuntijoita, jotka työskentelevät rikosten uhrien tuen tiimissä.

Oikeusministeriön hallinnoima Peer Action Against Hate –project (Vertaisena vihaa vastaan-hanke) teki opintomatkan Zagrebiin marraskuun toisella viikolla. Sosiaali- ja terveysministeriö on tämän hankkeen kumppani. Matkalle osallistuivat hankepäällikkö Nada Al Omair oikeusministeriöstä ja erityisasiantuntija Janette Grönfors sosiaali- ja terveysministeriöstä. Aiheina kahden päivän Zagrebin opintomatkassamme olivat ’Vertaisena vihaa vastaan’-hankkeen mukaisesti viharikokset ja -puhe sekä uhrin asema ja tuki.

Ensimmäisenä päivänä opintomatkallamme oli kolme eri tapaamista järjestöjen (Centre for Peace Studies & Hate crimes monitoring working group), ihmisoikeuksien ja kansallisten vähemmistöjen toimiston viranomaisten, joka on myös kansallinen romanikontaktipiste Euroopan komission suuntaan (Office for Human Rights and Rights of National Minorities, NRCP) sekä oikeusministeriön virkahenkilöiden, rikoksen uhrin tuen tiimistä (Victim Support, Ministry of Justice) kanssa.

Toisena päivänä oli myös kolme tapaamista. Heti aamusta tapasimme kaksi asiantuntijaa syrjintäasioiden toimistossa (Ombudswoman's Office), tämä vierailu oli ehkä kaikista tapaamisistamme mieleenpainuvin. Huomionarvoista tuon toimiston laajassa toiminnassa on se, että heillä on myös alueilla pienempiä toimistoja, joihin voi tulla asioimaan.

Iltapäivällä vierailimme sisäministeriössä (Ministry of Interior, General Police Directorate). Kuulimme siellä poliiseille suunnatuista koulutuksista ja yhteistyöstä ETYJin ODIHRin toimiston kanssa, poliisin ennaltaehkäisevästä työstä viharikosten ja -puheen osalta sekä yhteistyöstä ja projekteista romaniasutusalueilla, joita tehdään yhdessä muun muassa UNICEFin kanssa. Alkuillasta tapasimme vielä Zagrebin kaupungin järjestö- ja kulttuuritoimiston apulaisjohtajan ja nuorisojärjestössä aiemmin toimineen romanimiehen. 
 
Vastaanotto oli kaikissa kuudessa tapaamisessamme ystävällistä ja niihin oli valmistauduttu erittäin hyvin, myös romaniasioiden osalta ja keskustelu oli miellyttävää. 

Yleisesti voi sanoa, että Kroatiassa suhtaudutaan vihapuheeseen ja –rikoksiin vakavasti ja niiden ennaltaehkäisemiseksi tehdään paljon ja laajalla rintamalla työtä niin virkatöinä, järjestöissä kuin kunnissakin seuraamalla ja raportoimalla niistä säännöllisesti. Poliisi on aktiivisena toimijana myös kampanjoissa, tietoiskujen tekijöinä ja osallistuen erilaisiin tapahtumiin sekä vieraillen muun muassa kouluissa ja oppilaitoksissa puhumassa aiheesta. 
 

INFO: Romaneita on Kroatiassa eri lähteiden mukaan noin 17 000-20 000. Romaneita asuu tietyillä asuinalueilla eri kaupungeissa (settlements) ja se vaikuttaa myös siihen, että joissakin kouluissa oppilaista suurin osa on romaneita.

Romanit ovat yksi Kroatian kansallisista vähemmistöryhmistä. Kroatian koko väkiluku on nelisen miljoonaa. Kroatia liittyi Euroopan unioniin 1.6.2013 sekä euroon ja Schengen-alueeseen 1.1.2023.

 

Janette Grönfors, STM