Romanit on huomioitu toimenpideohjelmassa

Julkaisuajankohta 6.9.2024 7.55
Tiedote

Valtioneuvosto on 5. syyskuuta tehnyt periaatepäätöksen toimenpideohjelmasta rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Valtioneuvoston toimenpideohjelma rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi perustuu tiedonantoon, jonka hallitus antoi eduskunnalle 31.8.2023.

Toimenpideohjelma sisältää toimenpiteitä yhteiskunnallisen ilmapiirin ja väestöryhmien välisten suhteiden parantamiseen, tietoisuuden lisäämisen haasteista ja ratkaisuista sekä erityisesti työelämässä ja koulutuksessa tapahtuvan rasismin ja syrjinnän torjumiseen.

Keskustelua syrjinnästä ja rasismista käydään usein vähemmistökysymyksinä, mikä 
johtaa harhaan ongelman yhteiskunnallisen merkityksen suhteen. Pelkästään ulkomaalaistaustaisia henkilöitä oli Suomessa vuoden 2022 lopussa 508 173 henkilöä. 
Tämän lisäksi rasismia ja syrjintää voivat arjessaan kohdata monet muut väestöryhmät, kuten romanit, saamelaiset, tataarit, muslimit ja juutalaiset.

Toimenpideohjelmaa toimeenpannaan valtioneuvoston kanslian johdolla yhdessä muiden ministeriöiden ja viranomaisten kanssa. Työtä seuraa valtioneuvoston poikkihallinnollinen hankeryhmä. Työn etenemistä ja toimenpiteiden vaikuttavuutta arvioidaan hallituksen puoliväliriihessä keväällä 2025, jolloin voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön uusia toimia hallituskauden toiselle puoliskolle. Suomen romanipoliittinen ohjelma liittyy läheisesti myös julkaistun toimenpideohjelman sisältöön kuten ohjelmassa on myös mainittu.

Eri väestöryhmiin kohdistuvassa rasismissa on taustalla erilaisia ennakkoluuloja ja stereotypioita. Niille on yhteistä se, että ne ovat muodostuneet historian saatossa ja ovat laajalle levinneitä. Afrikkalaistaustaisiin kohdistuva afrofobia liittyy siirtomaavallan ajalta peräisin oleviin asenteisiin, kun taas antisemitismillä ja romanivastaisuudella on omat historialliset juurensa. Romanivastaisuuden kansainvälinen käsite antigypsyismi on otettu Suomessakin enenevässä määrin käyttöön. Islamofobian sijaan kansainvälisellä tasolla käytetään muslimeihin kohdistuvasta häirinnästä ja syrjinnästä yhä useammin käsitettä muslimeihin kohdistuva viha (anti-Muslim hatred), koska useimmiten kielteiset asenteet kohdistuvat muslimeihin eikä välttämättä islamiin uskontona. (Teksti: Toimenpideohjelma)