Valtioneuvoston Järjestöfoorumi Helsingissä 13.12.2024
Perjantaina 13.12.2024 oli valtioneuvoston järjestämä 'Mikä tuo meidät yhteen? - ensimmäinen rasismin vastaisen työn järjestöfoorumi Paasitornissa Helsingissä. Järjestöfoorumin tavoitteena on edistää vuoropuhelua rasismista ja sen torjumisesta Suomessa.
Tilaisuuden avasi osastopäällikkö Harri Martikainen, valtioneuvoston kansliasta. Puheenvuorossaan Martikainen toi esille yhteisen työn tärkeyden rasisminvastaisessa työssä. Hän mainitsi puheessaan myös muun muassa sen, että rasisminvastaisessa, yhdenvertaisuutta ja osallisuutta edistävässä työssä on huomiota ja kiitosta saanut niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin Etnisten suhteiden neuvottelukunta (Etno) sekä Romaniasiain neuvottelukunta (Ronk).
Tilaisuuden toisessa puheenvuorossa antirasismikoordinaattori Michaela Moua, EU-komissiosta kertoi ajankohtaisista asioista EU-komission antirasistisessa työssä. EU-tasolla on rasisminvastainen toimintaohjelma vuoteen 2025 asti ja Euroopan komissio on jo valmistamassa uutta ohjelmaa seuraavalle kaudelle. Nämä ohjelmat raamittavat osaltaan myös kaikkien Euroopan unionin jäsenvaltioiden rasisminvastaista työtä, myös Suomen.
Sosiaali- ja terveysministeriön Romaniasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Janette Grönfors toimi tilaisuudessa yhdessä oikeusministeriön Etnisten suhteiden neuvottelukunnan pääsihteeri Peter Kariukin kanssa fasilitaattorina avauskeskustelussa, joka koski rasisminvastaisen työn historiaa ja kehittymistä 2000-luvulla sekä miltä se näyttää tulevaisuudessa. Keskustelu oli osa Kansallisten Dialogien sarjaa, jonka teemana on 'Mikä tuo meidät yhteen?'. Keskustelu käytiin Erätaukomenetelmällä, joka korostaa avoimuutta, kunnioitusta, dialogia ja menetelmän tarkoituksena on auttaa löytämään uusia näkökulmia ja ratkaisuja yhteisiin haasteisiin.
Akvaariokeskustelussa nousi esiin niin poliittinen ilmapiiri kuin polarisaatiokin sekä yksilön vastuu omasta käytöksestään. Keskustelimme myös monimuotisuudesta ja sen valtavirtaistamisesta, tietopohjan kartuttamisesta ja tutkimustyön merkityksestä sekä järjestöjen toimintaedellytysten kaventamisesta ja mikä merkitys sillä on rasisminvastaisen työn jatkuvuudelle.
Järjestöjen näkökulmista koskien toimeenpanoa valtioneuvoston toimenpideohjelmaa rasismin torjumiseksi keskustelivat Julie Breton, vt. toiminnanjohtaja, Moniheli ry ja Katriina Nousiainen, johtava asiantuntija, VNK.
Ennen lounasta ja teematyöryhmiin siirtymistä oli vielä yksi keskustelu aiheenaan 'Rasisminvastainen työ muutoksen moottorina'. Kuulimme asiantuntijaraadin näkemyksiä Me puhumme teoin -kampanjan vaikutuksista ja tulevaisuudesta. Keskustelun juontajana oli Federico Ferrara ja keskustelemassa Mona Eid (THL), Ilari Äijälä (Oikotie) ja Katriina Nousiainen (VNK).
Kampanjan vastaanotto on vaihdellut paljon ja eri tahojen siihen mukaan liittyminen on niin ikään ollut hidasta. Katsoimme yhdessä kampanjan videon myös muistin virkistämiseksi.
Iltapäivällä oli vuorossa teemaryhmätyöskentely
Järjestöfoorumin teemaryhmien teemoina olivat seuraavat aiheet:
1) Antirasistisen työotteen vahvistaminen suomalaisessa yhteiskunnassa
2) Järjestöjen rooli rasismin tunnistamisessa ja purkamisessa kasvatuksesta ja koulutuksesta
3) Antirasistinen ja yhdenvertainen tulevaisuus nuorille
4) Effective work against prejudice and racism now and in the future? (teemaryhmä englanniksi)
5) Kansalaisjärjestöjen rooli rasismia ja syrjintää koskevan tietopohjan rakentamisessa ja hyvien väestösuhteiden edistämisessä
Tilaisuus kokosi yhteen runsaasti foorumin aihepiirin parissa työskenteleviä tahoja ja keskustelu oli vilkasta. Huomionarvoista on kuitenkin se, että vaikka aiheen parissa tehdään paljon töitä, niin silti esimerkiksi Poliisiammattikorkeakoulun julkaisema raportti vuosittaisten viharikosten määrästä ei vähene, pikemminkin kasvaa, kuten vuoden 2023 raportista ilmenee.
Seminaarin juonsi Akunna Onwen, hankepäällikkö oikeusministeriöstä.
Rasismin vastaisen toimintaohjelman tavoitteena yhdenvertainen Suomi
Me puhumme teoin-kampanja
Viharikosepäilyjen määrä viime vuonna korkeimmillaan