Tuula Åkerlundin terveiset IRUn 12. kongressista Pohjois-Makedoniasta

Julkaisuajankohta 4.6.2024 11.59
Tiedote

Päivien järjestelyt oli todella hyvin hoidettu, monipuolinen ohjelma kesti aamusta iltamyöhään. Päivien aikana pidettiin useita paneeleja. Suomen osallistujat oli hyvin huomioitu ohjelmassa. Jokainen osallistui oman alansa paneeleihin englannin kielellä. Matkasta jäi meille kaikille hyvä mieli, saimme uusia kansainvälisiä suhteita ja innostusta jatkaa romanien aseman edistämistä omalla tahollamme. Ymmärsimme myös, että Suomella on paljon annettavaa kansainvälisellä tasolla.  Tuula Åkerlund osallistui kokoukseen STM/RONKin edustajana.

 

Pohjois-Makedonian Skopjessa pidettyyn kansainväliseen Romani Unionin 12. maailmankongressiin matka alkoi 2.6. aamuaikaisella lennolla ensin Frankfurtiin. Siellä oli muutaman tunnin odotus ja sen jälkeen jatkoimme matkaa seuraavalla lennolla Skopjeen ja olimme perillä iltapäivällä. IRU:n presidentti Zoran Dimov haki meidät lentokentältä autollaan ja vei hotelliin. Illalla oli iltavastaanotto, jossa tutustuimme toisiimme ja kerroimme terveisiä oman maan romaneilta. Meille tarjoiltiin myös runsas illallinen. 

Seuraavana aamuna alkoi hotelliin tulla paikallisia romaniaktivisteja sekä eri maiden edustajia. IRUn laaja kansainvälinen verkosto teki meihin suuren vaikutuksen. Kongressiin oli tullut ulkomailta 29 IRUn edustajaa eri maista ja maanosista. Kaukaisimmat olivat Chilestä ja Intiasta. Oli mielenkiintoista ja antoisaa tutustua eri maiden romaniaktivisteihin ja kuulla romanien tilanteista ja olosuhteista. Suomesta meitä oli 5 osallistujaa, Kajaanista Rikhard Långström (Timi) ja Ramona Grönstrand, Launosista Henry Hedman, Helsingistä Anette Åkerlund ja minä Vantaalta.

Suomen romanien asema ja elämä kiinnosti osallistujia. Meitä haastattelivat mm. romanitoimittajat Veli Brijani ja Adam Parno Szoppe, jotka työskentelevät Ruotsissa Radio Romanossa. Saimme kuulla, että Radio Romano tekee paljon ohjelmia myös romanikielellä ja radiota kuunnellaan ympäri maailmaa. Yhdessä suomalaisten osallistujien kanssa unelmoimme, että olisipa Suomessakin samanlainen romaniradio. Viestintää pitäisi kehittää kansainvälisestikin, tietenkin romanikielellä, mutta myös osittain englannin kielellä olisi tarve tehdä ohjelmia, jotta voisimme saada kontakteja ja jaettua tietoa kansainvälisissä romaniverkostoissa. Meillä Suomessa on nykyään monia lahjakkaita, koulutettuja romaninuoria, jotka puhuvat sujuvasti monia kieliä. Heidät voisi innostaa mukaan toimintaan. 

Päivien järjestelyt oli todella hyvin hoidettu, monipuolinen ohjelma kesti aamusta iltamyöhään. Päivien aikana pidettiin useita paneeleja. Suomen osallistujat oli hyvin huomioitu ohjelmassa. Jokainen osallistui oman alansa paneeleihin englannin kielellä. Rikhard Långström osallistui yrittäjä-paneeliin kertoen kokemuksistaan työelämässä ja omakohtaisen tarinan rakennusalan yrittäjänä.  Henry Hedman ja Anette Åkerlund osallistuivat romanikieli, kulttuuri, historia ja uskontopaneeliin. Henry Hedman käsitteli puheenvuorossaan Suomen lainsäädäntöä, joka turvaa oikeuden kehittää ja ylläpitää romanikieltä ja kulttuuria.  Hän kertoi myös miten valtiohallinnon alaisissa instituutioissa on romanikielen ja -kulttuurin opetus huomioitu. Anette Åkerlund toi esille puheenvuorossaan Helsingin yliopistossa opetettavasta romanikielen-, historian-, kulttuurin- ja -musiikin opintomahdollisuuksista. Anette käsitteli puheenvuorossaan myös romanitaidetta ja sen merkityksestä kulttuurin edistämisessä. Itse osallistuin paneeliin, joka käsitteli mm. romaninaisten oikeuksia ja asemaa.

IRU:n visio ja missio on mahtiponteva; yhdistää maailman romanit, tiedottaa ja edistää heidän asemaansa. Kansainvälinen Romani Unioni ulottaakin verkostonsa jo nyt lähes kaikkiin maanosiin. Henry Hedman valittiin päivien päätteeksi pidetyssä IRU:n liittokokouksessa IRU:n johtajan Zoranin neuvonantajaksi yhdessä suomalaisen IRU aktivisti Marja Erosen kanssa. Ramona, Anette ja allekirjoittanut haluttiin mukaan kansainväliseen naisjärjestötoimintaan. 


Matkasta jäi meille kaikille hyvä mieli, saimme uusia kansainvälisiä suhteita ja innostusta jatkaa romanien aseman edistämistä omalla tahollamme. Ymmärsimme myös, että Suomella on paljon annettavaa kansainvälisellä tasolla. 

 

Matkaterveisin: Tuula Åkerlund