TIEDOTE 11.3.2022 Suomen romanit ovat huolissaan Ukrainan romanien tilanteesta

Julkaisuajankohta 11.3.2022 10.07
Tiedote

Ukrainassa syttyi sota 24.2.2022. Olemme seuranneet sodasta kertovia uutisia ja olemme kauhuissamme tilanteesta, joka vaikuttaa kaikkialla maailmassa. Sota herättää pelkoa ja epävarmuuden tunnetta tulevaa kohtaan.

TIEDOTE 11.3.2022

Suomen romanit ovat huolissaan Ukrainan romanien tilanteesta

Ukrainassa syttyi sota 24.2.2022. Olemme seuranneet sodasta kertovia uutisia ja olemme kauhuissamme tilanteesta, joka vaikuttaa kaikkialla maailmassa. Sota herättää pelkoa ja epävarmuuden tunnetta tulevaa kohtaa.

Sodan jalkoihin ovat joutuneet kaikki Ukrainassa asuvat ja ihmiset pyrkivät pakenemaan sieltä ja etsimään turvaa myös muualta Euroopasta.

Ukrainassa asuu myös romaneita ja heidän uskotaan olevan maan syrjäytynein vähemmistöryhmä. Syrjäytymisen kierre on vaivannut Ukrainan romaniyhteisöjä sukupolvien ajan ja sillä on pitkä historia vainosta, sorrosta, hyväksikäytöstä ja assimilaatioista useiden hallintojen aikana. Riippumattomien tahojen arvioiden mukaan Ukrainassa saattaa asua 200 000 – 400 000 romania. Eniten romaniyhteisöjä on Karpaattien, Odessan ja Kharkivin alueilla.

Monet Ukrainan romanit viettävät koko elämänsä ilman henkilöllisyystodistusta tai rekisteröintiä. Arvioiden mukaan ’paperittomia’ on noin 35 000. Tämä näkymättömyys paperilla lisää heidän poissulkemistaan ja yhteiskunnasta eristämistään sekä vähentää samalla heidän osallisuutta ja kaikille kuuluvien ihmisoikeuksien toteutumista.

Ukrainan romaniväestön kohtelusta on uutisoitu jonkin verran ja niissä on tullut esille syrjintää, jota on vaikea ymmärtää tilanteessa, jossa jokainen sotaa pakeneva on hädässä ja avuntarvitsija.

Olemme huolissamme siitä, että syrjintä nostaa päätänsä tilanteessa, sodassa, jossa jokaisen ensisijainen tarve on hakea turvaa ja varmistaa, että oma perhe ja läheiset pysyvät elossa.

On tärkeätä varmistaa se, että avun saaminen on tasapuolista riippumatta siitä, mikä on avuntarvitsijan tausta.

 

Helsingissä 11.3.2022                                        Romaniasiain neuvottelukunta

Ajankohtaista