Suomen romaniväestö viettää Itsenäisyyspäivää 6.12.2020 perinteitä kunnioittaen ja virtuaalisesti

26.11.2020 11.45
Tiedote
Kuva romanisankarivainajien muistomerkistä kesällä.
Romanisankarivainajien muistomerkki. Kärrynpyörän alla on Tervakosken kivestä tehty alusta, jossa lukee sekä suomeksi että romaniksi "Sodissa 1939-1945 kaatuneiden romanien muistoksi". Rikkoutunut kärrynpyörä symboloi matkan katkeamista, risti taas kuolemaa.

6.12.2020 koko Suomi viettää jälleen Itsenäisyyspäivää. Suomen romaniväestö viettää Itsenäisyyspäivää perinteitä kunnioittaan ja lisäksi myös uudella tavalla, virtuaalisesti, vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi.

Itsenäisyyspäivänä aamupäivällä STM/Romaniasiain neuvottelukunta ja Opetushallituksen romaniväestön koulutusryhmä laskevat perinteen mukaisesti omat seppeleensä kunniavartioston läsnä ollessa ensin Marsalkka Mannerheimin haudalle ja sen jälkeen romanisankarivainajien muistomerkille. 

Iltapäivällä, alkaen kello 15 alkaa livelähetys Haagan Lämpiön Facebook –sivulla. Päivän aikana lähetetään virtuaalista ohjelmaa, musiikkia ja itsenäisyyspäivän terveisiä ympäri Suomea. Päivän ohjelman tuottavat yhteistyössä Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsingin kaupunki/Nuorisopalvelut, STM/RONK, Suomen Romanifoorumi ja R3 Maahanmuuttajanuorten tuki ry.

Romanit ovat Suomen kansalaisia ja heillä on täydet kansalaisoikeudet ja -velvollisuudet. Romaneilla on vahva oma kulttuurinen identiteetti, mutta he tuntevat hyvin voimakkaasti olevansa suomalaisia. Suomalaisina romaneina he ovat aktiivisesti mukana rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa. Romanien osallistuminen Suomen sotiin vuosina 1939–1945 on vaikuttanut voimakkaasti romanien kansalliseen identifioitumiseen. 

Ajankohtaista