Romanit olivat mukana Kansallismuseon laajennusosan peruskiven muurauksessa 17.5.2024

Julkaisuajankohta 22.5.2024 13.32
Tiedote
Päivi Majaniemi ja Malla Laiti olivat mukana muuraamassa romanien rikasta yhteistä historiaa Kansallismuseon peruskiveen. Kuva: SRY

Vuonna 1916 perustetun Kansallismuseon vanhaa osaa korjataan ja uutta rakennusta sekä uusia tiloja rakennetaan. Kansallismuseon laajennusosan peruskivi muurattiin 17.5.2024 Helsingissä. Tilaisuuteen oli kutsuttu myös sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimivan Romaniasiain neuvottelukunnan pääsihteeri sekä neuvottelukunnan jäseniä. Tähän historialliseen hetkeen osallistuivat Etelä-Suomen aluehallintoviraston erikoissuunnittelija Malla Laiti ja Suomen Romaniyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Majaniemi.

Kansallismuseon laajennusosan peruskiven muuraus oli juhlallinen ja iloinen tilaisuus!

Peruskiveen muurattiin aikakapseli, johon oli tallennettu muun muassa tasavallan presidentti Stubbin tervehdys, perjantain 17.5.2024 Helsingin Sanomat, rakennuksen suunnittelijoiden ja toteuttajien nimet ja valokuva työntekijöistä, rakennuksen piirustukset paperilla ja muistitikulla ja tietenkin matkapuhelin!

Vieraina oli museo- ja kulttuuriväkeä, kuultiin musiikkia sekä puheet ylijohtaja Elina Anttilalta, Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalalta, Senaatti-kiinteistöjen operatiiviselta johtajalta Tuomas Pusalta, JKMM Arkkitehtien pääsuunnittelija Samuli Miettiseltä ja SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipolalta.

Puheissa luotiin katsauksia museon tarkoitukseen ja tarpeisiin, valotettiin historian havinaa menneisyydestä sekä raotettiin uusia tuulia historian tulevaisuudesta, moninaisuudesta, rakennuksen tarpeista kuvastaa käyttäjiään ja ilmentää sekä entisen että uuden olemassaoloa. Pohdittiin myös aikojen ja ajan vastakohtaisuuksia, rakennusteknisiä haasteita ja kaikkien ihmisten tarvetta tunnistaa olemassaoloaan kuvina, esineinä, historioina, taiteina ja kulttuurina.

Liikuttuneina olimme mukana muuraamassa romanien rikasta yhteistä historiaa Kansallismuseon peruskiveen.

Museo on kiinni ja aukeaa kesällä 2027.

Teksti: SRY & STM/RONK