Romanipuheenvuoro: Antisemitismin torjunta Suomessa ja Euroopassa - tilaisuudessa

Julkaisuajankohta 7.4.2022 10.05
Tiedote

EU:n antisemitismin torjumisesta vastaava koordinaattori, Katharina von Schnurbein, vieraili Suomessa huhtikuun alussa. Koordinaattorin vierailun yhteydessä Ihmisoikeuskeskus järjesti yhdessä Holokaustin uhrien muisto ry:n kanssa kutsuvierastilaisuuden eduskunnan auditoriossa keskiviikkona 6.4.2022. Tilaisuuden yhteistyötahona toimi myös eduskunnan Israel -ystävyysryhmä. Romaninäkökulmasta puheen piti Miriam Schwartz, asiantuntija, opetushallitus.

Ensiksi kiitän mahdollisuudesta lisänäkökulman tuomiseen tänään, kun keskustelemme antisemitismistä ja sen torjunnasta. Olemme yhteisen asian äärellä. Olemme edelleen tilanteessa, että tämänkaltaisia tilaisuuksia on tarpeen järjestää. Tärkeää ja ajankohtaista, mutta kuitenkin surullista. Juutalaiset ja romanit jakoivat lähihistoriamme kauhistuttavimman kohtalon eli Holokaustin toisen maailmansodan aikana. Romanien kansanmurha kuitenkin unohdettiin lähes täysin toisen maailmansodan päättymisen jälkeen.

Koko Miriamin puheenvuoro linkistä. Puheen lopussa on linkki videoon, jossa kerrotaan mitä antigypsyism (romanivastaisuus) on.

Ajankohtaista