Romanipolitiikan kevät 2025 sosiaali- ja terveysministeriössä

Kevät 2025 toi tullessaan uusia ja monenlaisia tehtäviä. Kevään aikana käynnistyi myös kaksi hanketta ja kolmas käynnistyy myöhemmin syksyllä. Kesäkuun alussa ministeriö raportoi Euroopan komissiolle Suomen Romanipoliittisen ohjelman (Rompo3) edistymisestä viimeisen kahden vuoden ajalta.
Tammikuussa käynnistyi Euroopan komission Kansalaisuus, tasa-arvo, perusoikeudet ja arvot -(Citizens, Equality, Rights and Values Programme, CERV) ohjelmasta osarahoitettu hanke kansallisen romaniasioiden yhteyspisteen (sosiaali- ja terveysministeriö) työn tueksi. Hankkeen nimi on ’Puhutaan osallisuudesta – Rakkavaha dieliposta’.
Hankekumppanina tässä kaksivuotisessa hankkeessa on Suomen Romaniyhdistys ry, joka on toteuttanut kevään aikana suunnitelman mukaisina hanketoimintoina maakuntavierailuja ja valmistanut ja valmistellut materiaalia aiheinaan osallisuus, antigypsismi (romanivastaisuus). Ministeriö on johtanut ja koordinoinut hanketta sekä vastannut romaniasioiden viestinnästä hankesuunnitelman mukaisesti sekä raportoinut toiminnot komission alustalle.
Romanipoliittisen ohjelman (Rompo3) toimeenpanoon liittyvien kuulemisten ja yhteistyötapaamisten koordinointi ja järjestäminen yhteistyössä alueellisten kollegoiden ja toimijoiden kanssa on niin ikään ministeriön vastuulla ja näitä tilaisuuksia järjestettiin kevään aikana yksi Kajaanissa. Kahden, syksyllä järjestettävien tilaisuuksien valmistelut Iisalmessa ja Jyväskylässä aloitettiin myös hyvissä ajoin ennen kesälomille siirtymistä.
Huhtikuussa käynnistyi Rompo3 toimeenpanosuunnitelman mukaisesti valtakunnallinen Ikääntyneiden romanien osallisuus yhteiskunnassa tutkimushanke, jonka tavoitteena on parantaa ymmärrystä ikääntyneiden romanien asemasta, osallisuudesta ja oikeuksien toteutumisesta yhteiskunnassa sekä edistää romanien osallisuutta ja osallistumista sekä oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Kysymyksessä on kanssatutkimushanke, jossa tutkimuksen kohteet ovat mukana tutkimuksen suunnittelussa, toteutuksessa, kanssatutkijoina sekä haastattelijoina. Romaniasiain neuvottelukunnan jäsenet ovat tavanneet hankkeen vastuuhenkilöitä Itä-Suomen yliopistosta ja sopineet edelleen sekä järjestäneet tapaamisia eri puolella Suomea.
Hankkeen rahoittaja on Suomen Akatemia, Strateginen tutkimus. Ikääntyneiden romanien osallisuuteen liittyvä tutkimushanke on osa Demokraattisen osallistumisen esteiden ylittäminen yhdessä marginalisoitujen ja vähemmistöryhmien kanssa (OBaMa) konsortiohanketta.
Kesän kynnyksellä varmistui myös romanien asumiseen liittyvän selvityshankkeen käynnistyminen vielä tämän vuoden puolella. Hankkeessa selvitetään ajankohtainen tilannekuva asumiseen liittyvistä haasteista Suomessa romanien näkökulmasta sekä romanipoliittisen ohjelman (Rompo 3) toimenpide-ehdotuksen mukaisesti arvioidaan asumisneuvonnan saavutettavuutta ja vaikuttavuutta romanien parissa. Selvityksen rahoittaja on Ympäristöministeriö ja sen tekee THL.
Kesäkuun alussa Romaniasiain neuvottelukunta haki Sitralta Demo Finlandin (Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo Finland on kaikkien eduskuntapuolueiden yhteistyöjärjestö) kumppanina rahoitusta hankkeeseen, jonka tavoitteena on laajentaa romanien poliittista osallistumista ja mahdollisuuksia vaikuttaa julkiseen päätöksentekoon Suomessa. Hankkeen tavoitteena on myös vahvistaa poliittisten päättäjien ja puolueiden sitoutumista romaniväestön osallisuuden ja osallistumisen edistämiseen.
Ministereille, hallituspuolueiden valtiosihteereille ja ministeriryhmien sihteereille järjestettiin torstaina 5. kesäkuuta Kohti yhdenvertaista Suomea -koulutus, jonka tavoitteena oli lisätä tietoisuutta siitä, millaisia näkemyksiä suomalaisessa yhteiskunnassa on yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta sekä rasismin tunnistamisesta ja siihen puuttumisesta. Aiemmin keväällä järjestettiin samasta teemasta koulutus myös kansliapäälliköille. Koulutukset suunniteltiin ja toteutettiin Valtioneuvoston kanslian johdolla yhteistyössä oikeusministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.
Kevään laajin tehtävä oli Rompo3 toimeenpanon väliraportointi Euroopan komission uudelle sähköiselle raportointialustalle. Tietoja koottiin valtakunnallisesti muun muassa suomenkielisellä kyselykaavakkeella, joka lähetettiin huhtikuussa Rompo3 ohjelmassa mainituille toimijatahoille. Kyselyyn saatiin 63 vastausta ja niistä tehdään syksyllä vielä yhteenveto, joka lähetetään kaikille vastanneille.