Romanikielen digimateriaalin julkaisutilaisuus Oulussa 11.2.2025

Julkaisuajankohta 14.2.2025 15.36
Tiedote
Romanikielen digimateriaalin julkaisutilaisuus Oulussa, kuva Janette Grönfors

Romanikielen digimateriaalin julkaisutilaisuus järjestettiin Oulussa 11.2.2025 Kulttuuritalo Valvessa. Paikalla oli runsaasti materiaalin tekemisessä mukana olleita sekä muita asiasta kiinnostuneita. Julkistamistilaisuudessa tutustuttiin romanikielen uusiin digimateriaaleihin, jotka tukevat romanikielen elvytystä. Tilaisuudessa kuultiin myös opetusmateriaalin ja animaation tekemiseen osallistuneiden haastatteluita, puheita, musiikkia sekä 'Romanikieli sukujen siltana'- hankkeen koordinaattoreita, Tuula Åkerlundia ja Miranda Vuolasrantaa.

Romanikieli on uhanalaisessa asemassa ja toimenpiteitä tarvitaan sen elvyttämiseksi.

Romanikielen elvyttämisohjelman valmistelu oli yksi Suomen toisen romanipolittisen ohjelman tavoitteista vuosille 2018–2022 (Rompo2), ja siitä vastasi Opetushallitus. Ohjelma julkaistiin vuonna 2022.

Elvytysohjelma sisältää 11 laajempaa toimenpide-ehdotusta kielen vahvistamiseksi. Elvyttämisen tavoitteena on lisätä romanikielisten määrää, laajentaa kielen käyttöalueita ja lisätä kielen elinvoimaa. Tällä hetkellä vain noin kolmannes romaniväestöstä käyttää tätä uhanalaista kieltä. 

Elvyttämisohjelman toimenpide-ehdotuksia on sisällytetty myös Suomen kolmanteen romanipolittiiseen ohjelmaan (Rompo3), toimenpiteisiin vuosille 2023–2030.

Ohjelmassa esitetään muun muassa, että yliopistossa selkeytetään muun muassa romanikielen opiskelijan opintopolkua pätevänä opettajana. Lisäksi tulee varmistaa, että romanikielen opettajia ja eri kielikerhojen ohjaajia on riittävästi. 

Ohjelmassa ehdotetaan romanikielen opetuksen tueksi etäyhteyksiä hyödyntävää pilottihanketta ja romanikielen opetusmateriaalien jatkokehittämistä. 

Elvytysohjelmassa esitetään myös, että romanikielistä kulttuuria vahvistetaan toteuttamalla romanikielisiä lastenohjelmia. Osa ehdotetuista toimenpiteistä on käynnistetty jo vuosi sitten, jotkut hankkeista ovat jo päättyneet ja uusia on myös käynnistynyt. 

Suomen Kulttuurirahasto tukee merkittävästi Suomen romanikielen sekä romanitaiteen ja -kulttuurin elvyttämistä miljoonalla eurolla vuosina 2023–2030.

Kieli on osa identiteettiä. Nuoret romanit ovat avainasemassa uusien nykyaikaisten välineiden/ohjelmien ja materiaalien käyttäjinä ja siksi digimateriaalin ja ennen kaikkea sen aika on tullut myös romanikielen elvyttämiseen tähtäävissä opetusmateriaaleissa.

Kiitos ja onnittelut koko työryhmälle, sen vetäjälle Henry Lindgrenille sekä romaninuorille arvokkaasta työstänne. Tuote on nyt saatu valmiiksi ja juhlistimme sitä julkaisutilaisuudessa Oulussa, upeassa Kulttuuritalo Valvessa, Valve-salissa.

Tiedämme jo nyt, että romanikielen elvyttämiseen tähtäävä työ jatkuu Oulussa ja uutta digimateriaalia tehdään lisää.

 

(Teksti on osa Janette Grönforsin tilaisuudessa pitämästä puheenvuorosta)