Rasisminvastainen viikko 21.-27.3.2022

Julkaisuajankohta 18.3.2022 11.56
Tiedote

14-vuotias oululainen Monica Lindgren piirsi teemaviikkoon sopivia kuvia. Lue Monican ajatuksia syrjinnästä, sen tunnistamisesta sekä vaikuttamisesta. "Syrjintään pitää puuttua kunnolla sekä saada se loppumaan."

Olen Monica Lindgren, 14 v. Olen 8. luokalla ja käyn Oulun kristillistä koulua.

Minulta kysyttiin, haluaisinko tehdä rasisminvastaiselle viikolle kantaa ottavia piirustuksia. Minusta rasisminvastainen toiminta on tärkeää. Harrastan piirtämistä ja on kiva, että voin näin osallistua. Piirustuksillani haluan tuoda esille, kuinka vakavasta asiasta on kyse ja toivon että piirustukset herättävät ihmisiä tunnistamaan ympärillä olevan syrjinnän.

Olen itsekin kokenut syrjintää ja nähnyt kuinka ympärilläni olevia ihmisiä on syrjitty. Syrjintään pitää puuttua kunnolla sekä saada se loppumaan. Minulle on tärkeää että kaikki ovat yhdenvertaisia. Piirustusteni tarkoitus on herättää ihmisiä ajattelemaan, että romaneilla voi olla vaikeaa pärjätä ja menestyä.

Minua huolettaa, ja herää paljon eri kysymyksiä, miksi minä saatan isolla todennäköisyydellä joutua kokemaan syrjintää taustani vuoksi. Olen ylpeä taustastani. Toivoisin että ihmiset näkisivät romanit aivan samanlaisena kuin muutkin ihmiset.

Me olemme ihan tavallisia ihmisiä samoin kun kaikki muutkin vaikka pukeudummekin eri tavalla tai kulttuurimme on erilaista. Olemme kaikki ihmisiä ja kaikki ansaitsemme tasa-arvoa.

Terveisiä kaikille nuorille, pysykää vahvana!

 

Rasisminvastainen viikko 21.-27.3.2022

Kansainvälistä päivää rotusyrjinnän poistamiseksi vietetään 21. maaliskuuta. Vuonna 1960 tänä samana päivänä sattui merkittävä tapaus Etelä-Afrikassa: poliisi avasi tulen ja tappoi 69 rauhanomaisen mielenosoituksen osanottajaa Sharpevillessa. Vuonna 1966 YK:n yleiskokous julisti päivän kansainväliseksi rotusyrjinnän vastaiseksi päiväksi, ja kehotti kansainvälistä yhteisöä lisäämään ponnistuksiaan kaiken rotusyrjinnän poistamiseksi. Päivästä alkaa myös rasisminvastainen viikko.

Rasisminvastaisen viikon pääviesti tänä vuonna on Tunnista, tiedosta, toimi

https://www.punainenristi.fi/rasisminvastainen-viikko/rasisminvastaiset-ohjeet-jokaiselle/

Sosiaalisessa mediassa tunnisteet: 

#Rasisminvastainenviikko #VeckanMotRasism #WeekAgainstRacism

Ajankohtaista