Kansainvälinen romanipäivä 8.4.2024

Julkaisuajankohta 4.4.2024 11.30
Tiedote
Suomen lippu ja romanilippu. Kuva Mika Komulainen

Kansainvälisen romanipäivän tarkoituksena on romanien kulttuurin ja kielen kunnioittaminen osana eurooppalaista kulttuuriperintöä. Tämä päivä lisää romanien näkyvyyttä niin Suomessa kuin kaikkialla Euroopassakin, kiinnittää pääväestön ja päättäjien huomiota romanien omiin vahvuuksiin ja liittää yhteen eurooppalaisia romaneja vaikuttamaan yhdessä.

Kansainvälinen romanipäivä on saanut alkunsa yli 50 vuotta sitten Lontoossa vuonna 1971 pidetystä romanien ensimmäisestä kansainvälisestä kongressista (maailman kongressi), jonka avajaispäivää 8.4. on vuodesta 1990 lähtien vietetty kansainvälisenä romanipäivänä (International Roma Day).

Suomessa järjestetään jälleen useilla paikkakunnilla tapahtumia juhlistaen kansainvälistä romanipäivää ja niistä löytyy tarkempaa tietoa tapahtumakalenterista.

8.4. on myös liputuspäivä Suomessa.

 

Romanilippu 
Romanilippu ei ole kansallista alkuperää osoittava tunnus. Romanilippu suunniteltiin jo vuonna 1933 ja hyväksyttiin vuoden 1971 kongressissa.
Lipun yläosa: sininen symboloi taivasta, vapautta, hengellisyyttä ja ikuisuutta.
Lipun alaosa: vihreä symboloi luontoa, maata.
Lipun keskellä punainen 16-puolainen pyörä muistuttaa Intian lipun chakraa ja muistuttaa siten romanien alkuperästä,  kärrynpyörä symboloi hevosten vetämiä vankkureita, matkustamista.


Romanihymni
Gelem Gelem (Kuljen, kuljen) on Žarko Jovanovićin säveltämä.


Suomen romanit ovat suomalainen perinteinen etninen vähemmistö ja he ovat suomalaisia, Suomen kansalaisia. Suomalaiset romanit ovat aktiivisesti mukana rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa.


Latšo internationaalo romanengo diives tumenge! 
Hyvää kansainvälistä romanipäivää!
Glad internationella romska dagen!
Happy International Roma Day!