Ilmoittautuminen: Ukrainan romanit sodan jaloissa -tiedotustilaisuus verkossa 23.11.2022

Julkaisuajankohta 15.11.2022 11.32
Tiedote

Ukrainan suuri romanivähemmistö on erityisen haavoittuvassa asemassa Venäjän hyökkäyssodassa, sillä heidän tilanteensa oli vaikea jo ennen sodan alkamista. Ukrainan romanit sodan jaloissa -tilaisuudessa Diakonissalaitoksen ukrainalaisen kumppanijärjestön Roma Women Fund Chiriclin edustajat kertovat romanien tilanteesta sotaa käyvässä maassa. Tilaisuus järjestetään Zoom-yhteydellä keskiviikkona 23.11. klo 10-12.

Vähemmistöt ovat erityisen haavoittuvassa asemassa konfliktitilanteissa. Ukrainassa oli ennen Venäjän hyökkäyssodan alkua noin 300 000 romania, joiden asema yhteiskunnassa oli jo silloin hyvin heikko. Köyhyys, heikko pääsy koulutus-, sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin sekä syrjintä olivat jo tuolloin useimpien romanivähemmistöön kuuluvien arkipäivää. Monilta romaneilta myös puuttuvat henkilöllisyyspaperit kokonaan. Ukrainan sodan pitkittyminen ja talven lähestyminen hankaloittavat tilannetta Ukrainassa entisestään.

Tässä verkkotilaisuudessa Diakonissalaitoksen ukrainalaisen kumppanijärjestön Roma Women Fund Chiriclin edustajat kertovat, mikä tällä hetkellä on romanien tilanne Ukrainassa ja maissa, jonne he ovat sieltä paenneet, ja miten heitä pyritään auttamaan. Roma Women Fund Chiricli on romanijärjestö, joka on edistänyt ja monitoroinut etenkin romaninaisten ja -lasten ihmisoikeustilannetta Ukrainassa jo vuosikymmenien ajan. Paikallisten jäsenjärjestöjensä ja romanisovittelijoiden verkoston kautta Chiricli on pystynyt jatkamaan toimintaansa ja tarjoamaan hätäapua eri puolilla Ukrainaa ja myös Ukrainan ulkopuolella sodan aikana.

Ukrainalaisten puheenvuorot tulkataan suomeksi.

Ohjelma:

  • Anneli Weiste, pääsihteeri, Romaniasiain neuvottelukunta, sosiaali- ja terveysministeriö: Tilaisuuden avaus
  • Henry Lindgren, varapuheenjohtaja, Romaniasiain neuvottelukunta: Suomen romanien näkökulma
  • Julian Kondur, projektikoordinaattori, Roma Women Fund Chiricli: Ukrainan romanien humanitaarinen tilanne ja avun tarve
  • romaniyhteisötyöntekijä: Eurooppaan paenneiden romanien yhdenvertainen kohtelu
  • romaniyhteisötyöntekijä: Romanilasten ja koulutuksen tilanne Ukrainassa
  • Keskustelu
  • Ulkoministeriön edustaja: päätössanat

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Tilaisuuden järjestävät Diakonissalaitos, Romaniasiain neuvottelukunta ja Roma Women Fund Chiricli

Diakonissalaitoksen hätäapukeräys Ukrainaan tukee erityisesti syrjittyä romanivähemmistöä Roma Women Fund Chiriclin kautta. Keräykseen voi osallistua tästä klikkaamalla.

Ajankohtaista