Euroopan neuvoston romaniasioita käsittelevä asiantuntijakomitea kokoontui lämpöisessä Strasbourgissa
Euroopan neuvoston romaniasioita käsittelevän asiantuntijakomitean (ADI-ROM) 10. kokous pidettiin Strasbourgissa 29.-30.10.2024 ja siihen osallistui asiantuntijoita, hallitustensa edustajia, yli 30 maasta. Suurin osa komitean jäsenistä osallistui tähän hybrid kokoukseen paikan päällä ja niin tein minäkin, sillä kaksi päivää työpaikalla pienessä kopissa istuen ei tuntunut nyt houkuttelevalta vaihtoehdolta. Kokoukseen osallistui tälläkin kerralla laaja joukko myös muiden kansainvälisten järjestöjen sekä Euroopan neuvoston asiantuntijoita.
Euroopan neuvoston romaniasioita käsittelevä asiantuntijakomitea kokoontui 10. kokouksessaan lämpöisessä Strasbourgissa 29.-30.10.2024
Kokouksen ensimmäisenä päivänä kuulimme muun muassa käynnissä olevasta tutkimuksesta, joka liittyi romanilasten eriytettyyn opetukseen. Tutkimuksen parissa työskentelevän työryhmän jäsen Fotini Vlachaki (Kreikasta) esitteli tutkimusta ja sen tärkeimpiä tuloksia. ADI-ROMin ja CDADIin (Euroopan neuvoston syrjinnän, monimuotoisuuden ja osallisuuden komitea) jäsenet ovat myös jo antaneet kirjalliset kommenttinsa kyseiseen tutkimukseen. Osa komitean jäsenmaista ilmoitti halukkuutensa osallistua tutkimuksen suosituksien työstämiseen. Tutkimuksen tulokset julkaistaan vielä tämän vuoden aikana.
Työskentelimme myös eri teemaisissa pienryhmissä, joissa oli enemmän aikaa tuoda omia maakohtaisia asioita esille, kun ryhmässä oli vähemmän osallistujia. Itse olin ryhmässä, jonka aihe liittyi poliittiseen ja yhteiskunnalliseen osallisuuteen ja osallistumiseen. Romanien yhdenvertainen osallisuus ja osallistuminen politiikkaan ja yhteiskunnalliseen toimintaan on ajankohtaista myös Suomessa ja niihin liittyvä koulutus sekä osallisuuden edistäminen ovat nähdäkseni ainoita keinoja saada romaneita niihin mukaan laajemmin.
Kokouksessa esiteltiin Euroopan neuvoston romanien ja travellersien osallistamista ja osallisuutta koskevan strategisen toimintasuunnitelman vuosille 2020 – 2025 täytäntöönpanon arviointikertomusta. Kertomusta kuunnellessa voi todeta, että paljon on Euroopan neuvostossa tehty viimeisten vuosien aikana niin romanien kuin travellersien aseman parantamiseksi ja kehittämiseksi yhdessä kyseisiin ryhmiin kuuluvien toimijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.
Uuden toimintasuunnitelman valmistaminen vuosille 2026-2030 on jo hyvässä vauhdissa ja keskustelimme tulevan ohjelman painopisteistä kokouksessamme. Päävastuu sen tekemisestä on romanitiimillä Euroopan neuvostossa. Tähän työskentelyyn osallistuvat myös romaniasioita käsittelevän asiantuntijakomitean ADI-ROMin jäsenmaiden edustajia, mukaan lukien Suomi.
Temaattiset vierailut ja raportit
Kokouksessa esiteltiin mielenkiintoista raporttia, joka koskee hallitusten kannustamista työllistää romaneja ja travellerseja valtion laitoksissa ja julkishallinnossa (2022). Pohjois-Makedonia, Romania ja Albania esittelivät meille edistymistään toimenpiteissä, joilla tuetaan romanien työllisyyttä julkisella sektorilla. Euroopan neuvoston ADI-ROMin sihteeristö esitti myös arvion Poznanin julistuksen täytäntöönpanosta romanien työllisyysasteen nostamisesta julkisella sektorilla suhteessa heidän määräänsä koko väestöstä.
Tämän syksyn aikana ADI-ROM teki kaksi teemavierailua. Ensimmäinen vierailu tehtiin Saksaan 9.-10.9.2024 ja aiheena oli romanivastaisuus (antigypsyism). Vierailuun osallistuivat Kroatia, Ranska, Liettua, Romania ja Sveitsi. Minun oli tarkoitus osallistua tähän vierailuun, mutta jouduin peruuttamaan osallistumiseni työkiireiden vuoksi.
Saksan vierailuun osallistuneet totesivat, että romanivastaisuuden, romaneihin kohdistuvien viharikosten ja vihapuheen kieltäminen lainsäädännöllä on ratkaiseva tekijä tämän ilmiön torjunnassa. Yleistä tietoisuutta siitä, että romanivastaisuus on ihmisoikeusloukkaus, on lisättävä. Tämän lisäksi osallistujat korostivat, että on äärimmäisen tärkeää, että yhteiskunta sisäistää monimuotoisuuden, osallisuuden ja syrjimättömyyden kaltaiset arvot. Vierailun raportti on luettavissa kokonaan Euroopan neuvoston sivuilta.
Toinen teemavierailu tehtiin Kroatiaan. Kroatian hallitus isännöi Zagrebissa 24.–25.9.2024 romanien osallistamista koskevien kansallisten strategioiden täytäntöönpanoa, seurantaa ja arviointia koskevaa teemavierailua, johon osallistuivat Kreikka, Montenegro, Pohjois-Makedonia ja Slovakia. Teemavierailun yleisenä tavoitteena oli yksilöidä edelleen romanien osallistamista koskevien kansallisten strategioiden tai toimintasuunnitelmien täytäntöönpanoon liittyviä kansallisen tason lupaavia käytäntöjä, jotka ovat yhdenmukaisia romanien ja travellersien osallistamista koskevan Euroopan neuvoston strategisen toimintasuunnitelman (2020–2025) painopistealojen ja tärkeimpien toimintalinjojen kanssa.
Teemavierailun tavoitteiden mukaisesti osallistujat antoivat myös suosituksia romanien osallistamista koskevan politiikan suunnittelusta, täytäntöönpanosta, seurannasta ja arvioinnista, edistäen tehokkaasti demokraattista osallistumista ja varmistaen sukupuolten tasa-arvon ja nuorten valtavirtaistamista. Osallistujat jakoivat aloitteita ja hyviä käytäntöjä sekä vaihtoivat Kroatian viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden edustajien kanssa.
Terveiset kansalaisjärjestöjen ’vuoropuhelu’ (dialogi) kokouksesta
Toisena päivänä saimme vielä pari esitystä ajankohtaisista toiminnoista.
Romanien ja travellersien kanssa käytävää vuoropuhelua käsittelevän Euroopan neuvoston 17. kokouksen raportoija Marko PEČAK esitteli kokouksen päätelmät ja suositukset kokouksessamme. Meille esitellyt dialogikokouksen päätelmät liittyivät romanien ja travellersien historian ja kansanmurhan muistamiseen, tunnustamiseen sekä niihin liittyvään koulutukseen. Euroopan unionin ja Euroopan neuvoston uusi yhteinen ohjelma "Roma Holocaust Remembrance and Education (RomaMemory) aloitettiin virallisesti toukokuussa 2024, ja sitä toteutetaan 24 kuukauden ajan. Uuden ohjelman käynnistystilaisuus oli edellä kerrotussa kokouksessa 11.-12.6.2024 Strasbourgissa.
Seuraava eli 18. kansalaisjärjestöjen vuoropuhelukokous pidetään 3.– 4.12.2024.
Kokouksemme loppupuolella Mihai Oancea kansainvälisestä romaninuorten verkostosta esitteli vielä Dikh He Na Bister -aloitetta ja siihen liittyvää romanien kansanmurhaa koskevaa koulutusta.
Kaksi päiväinen kokouksemme saatiin päätökseen aikataulun mukaisesti ja sovimme jo, että seuraava eli 11. ADI-ROM kokous pidetään keväällä 2025 peräkkäin kansalaisjärjestöjen dialogikokouksen kanssa.
Janette Grönfors, STM
4.11.2024