Valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta RONK
Romaniasiain neuvottelukunnan tehtävänä on edistää romaniväestön tasavertaisia yhteiskunnallisia osallistumismahdollisuuksia sekä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä elinolosuhteita. Se toimii Suomessa romanien ja viranomaisten välisenä yhteistyö- ja asiantuntijaelimenä.
Romaniasiain neuvottelukunta toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä. Neuvottelukunta on perustettu vuonna 1956. Valtioneuvosto asettaa neuvottelukunnan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Neuvottelukuntaan kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja enintään 16 muuta jäsentä. Puolet neuvottelukunnan jäsenistä edustaa romaniväestöä. Muut jäsenet edustavat sosiaali- ja terveysministeriötä, ulkoasiainministeriötä, sisäministeriötä, opetus- ja kulttuuriministeriötä, työ- ja elinkeinoministeriötä, ympäristöministeriötä ja Opetushallitusta. Neuvottelukunnalla on kokopäivätoiminen pääsihteeri ja osa-aikainen osastosihteeri. Pääsihteeri valmistelee neuvottelukunnan työtä ja toimeenpanee neuvottelukunnan päätöksiä. Neuvottelukunnan puheenjohtaja on yleensä istuva kansanedustaja.
Neuvottelukunta kokoontuu vuosittain 6-8 kertaa. Neuvottelukunnan kokouksissa esiin nousevia asioita valmistelee työjaosto, johon voidaan nimittää myös asiantuntijajäseniä. Neuvottelukunta järjestää vuosittain valtakunnallisia seminaareja, joihin kutsutaan sekä viranomaisia että romaniväestön edustajia. Seminaarit liittyvät ajankohtaisiin teemoihin, jotka kirjataan vuosittain neuvottelukunnan toimintasuunnitelmaan. Neuvottelukunnalla on pitkät perinteet myös pohjoismaisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä.
Romaniasiain neuvottelukunta kokoonpano 1.1.2020-31.12.2022
Puheenjohtaja:
Jaska Siikavirta, puheenjohtaja, johtaja, sosiaali- ja terveysministeriö
Varapuheenjohtaja:
Lindgren Henry, suunnittelija, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto,
Pohjois-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta
Jäsenet:
Angersaari Inga, Suomen Romanifoorumi - Fintiko Romano Forum
Enqvist Måns, poliisitarkastaja, Poliisihallitus
Ståhlberg Tanja, työ- ja elinkeinoministeriö
Lehmusta Taito, puheenjohtaja, Etelä-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta
Ahlgren Rosita, puheenjohtaja, Kristillisten romaninaisten yhdistys - Kromana ry
Majaniemi Päivi, toimistopäällikkö, Suomen Romaniyhdistys ry
Merisaari Rauno, ihmisoikeussuurlähettiläs, ulkoasiainministeriö
Kairimo Katri, Suomen Kuntaliitto
Nyman Henry, Elämä ja Valo ry
Matleena Haapala, ympäristöministeriö
Rajanen Jari, opetus- ja kulttuuriministeriö
Schwartz Miriam, asiantuntija, Opetushallitus
Valentin Helena, suunnittelija, Itä-Suomen aluehallintovirasto,
Itä-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta
Varsa Hannele, tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri, sosiaali- ja terveysministeriö
Zitron Arto, Lounais-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta
Åkerlund Tuula, Romano Missio ry
The focuses of the Advisory Board’s activity are for example matters concerning housing and education, cultural affairs, employment and information. In educational matters, the focus is on pre-school education and adult education. The Advisory Board actively works to prevent work-related discrimination and to improve employment. The general goal is to prevent and eliminate discrimination.