Seurantaselvitys romanien asumisesta valmistui alkuvuodesta

29.1.2018 12.44
Tiedote

Ympäristöministeriön ja Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskuksen (ARA) tilaama selvitys romanien asumisen yhdenvertaisuudesta valmistui alkuvuodesta 2018. Siinä tarkasteltiin valtion tukemissa vuokra-asunnoissa asuvien romanien asunnon saantiin, vaihtamiseen ja asumiseen liittyviä ongelmia sekä romanien ja pääväestön asumisen yhdenvertaisuutta. Kyseessä on jatko vuonna 2012 julkaistulle vastaavalle selvitykselle.

Yleisesti ottaen romanit ovat tasavertaistuneet asunnonhakijoina pääväestön kanssa. Vaikeudet asunnon haussa ja saamisessa sekä asumisaikana ilmenneet ongelmat ovat samankaltaisia kuin muillakin. Esimerkiksi taloudelliset ongelmat ovat kuitenkin lisääntyneet niin pääväestöllä kuin romaneilla.

Yhä useammalla romanilla asumisasiat ovat kunnossa verrattuna vuoden 2012 tilanteeseen. Myönteiseen kehitykseen on vaikuttanut muun muassa romanien lisääntynyt koulutus ja kasvanut työllisyys. Toisaalta osalla romaneja ongelmat ovat yhä monitahoisempia. Etenkin luottotietojen menettäminen vaikeuttaa merkittävästi asunnonsaantia erityisesti nuorilla romaneilla.

Selvityksen mukaan romanien kulttuuriset käytännöt kuten muuttolupa ja väistämisvelvollisuus vaikeuttavat ja hidastavat yhä asunnon saamista. Romanien sisäinen vaikuttaminen muiden romanien asumiseen on edelleen hyvin yleistä ja vaikeuttaa yksitäisten romanien ja romaniperheiden asumaan asettumista. Romanit tuovat kuitenkin itse aiempaa avoimemmin esiin kulttuuristen käytäntöjen tuomia ongelmia.

Valtaosa romaneista asuu valtion tukemissa vuokra-asunnoissa, sillä heillä on vaikeuksia saada vuokra-asuntoa yksityisiltä vuokranantajilta. Selvityksessä romanit toivat esiin syrjintäkokemuksia erityisesti yksityisiltä asuntomarkkinoilta.

Seurantaselvityksen aineistoina käytettiin yhdenvertaisuusvaltuutetun, ARA:n ja eduskunnan oikeusasiamiehen yhteydenotto- ja kantelutietoja, asuntotoimijoille ja romaneille tehtyjä kyselyjä sekä asiantuntijahaastatteluja.

Romanien asumisen yhdenvertaisuuden seurantaselvitys (Valtioneuvoston yhteinen julkaisuarkisto VALTO)

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Tuula Tiainen, ympäristöministeriö p. 040 687 4048, etunimi.sukunimi@ym.fi

Ylitarkastaja Anne Salin, Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus, p. 0295 250 829, etunimi.sukunimi@ara.fi

Valtiotieteiden tohtori Sinikka Törmä, Referenssi Oy, p. 045 327 6815, etunimi.sukunimi@referenssi.net

Linkki tiedotteeseen

Linkki selvitykseen

Ympäristöministeriön selvitys romanien asumisesta 2018

Ajankohtaista