Kansainvälistä romanipäivää 8.4. vietetään jälleen ja toistamiseen verkossa

1.4.2021 10.48
Tiedote

Kansainvälinen romanipäivä on saanut alkunsa 50 vuotta sitten Lontoossa vuonna 1971 pidetystä romanien ensimmäisestä kansainvälisestä kongressista (maailman kongressi), jonka avajaispäivää 8.4. on vuodesta 1990 lähtien vietetty kansainvälisenä romanipäivänä (International Roma Day).

Kansainvälisen romanipäivän tarkoituksena on romanien kulttuurin ja kielen kunnioittaminen osana eurooppalaista kulttuuriperintöä. Tämä päivä lisää romanien näkyvyyttä niin Suomessa (kuin kaikkialla Euroopassakin), kiinnittää pääväestön ja päättäjien huomiota romanien omiin vahvuuksiin ja liittää yhteen eurooppalaisia romaneja vaikuttamaan yhdessä.

Romanilippu 
Romanilippu ei ole kansallista alkuperää osoittava tunnus. Romanilippu suunniteltiin jo vuonna 1933 ja hyväksyttiin vuoden 1971 kongressissa.

Lipun yläosa: sininen symboloi taivasta, vapautta, hengellisyyttä ja ikuisuutta.
Lipun alaosa: vihreä symboloi luontoa, maata.
Lipun keskellä punainen 16-puolainen pyörä muistuttaa Intian lipun chakraa ja muistuttaa siten romanien alkuperästä,  kärrynpyörä symboloi hevosten vetämiä vankkureita, matkustamista.

Romanihymni
Gelem Gelem (Kuljen, kuljen) on Žarko Jovanovićin säveltämä

Suomen romanit ovat suomalainen perinteinen etninen vähemmistö ja he ovat suomalaisia, Suomen kansalaisia. Suomalaiset romanit ovat aktiivisesti mukana rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa.

Sisäministeriö on määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan 8.4. Suomen lipulla. 

Latšo internationaalo romanengo diives tumenge! 
Hyvää kansainvälistä romanipäivää!

Kansainvälistä romanipäivän juhlaa vietetään Savonlinnassa verkkotapahtumana alkaen klo 17.00, ohjelmasta näet miten pääset seuraamaan juhlaa. (tapahtuman ohjelma)

Kansainvälisen romanipäivän ohjelmaa lähetetään myös Helsingistä ja sitä voi seurata Facebookissa Romaninuorisotyö alkaen kello 16.00 (tapahtuman ohjelma)
Juhlistamme päivää näyttävästi live-tapahtumalla, joka toteutetaan yhdessä eri toimijoiden kanssa. Tapahtuma streamataan Media Luupin studiosta heidän YouTube kanavaltaan. Ohjelma koostuu musiikista, nuorten haastatteluista (haluamme tuoda esille nuorten onnistumisia esim. opiskelumaailmassa), romanikulttuurin- ja vaatteiden esittelystä. Mukana on myös terveisiä eri maiden romaneilta. Haluamme korostaa sitä, että päivä on kansainvälinen. Romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Tarja Filatov tuo myös tervehdyksensä lähetykseen. 

Rajoitusten vuoksi emme voi ottaa kaikkia esiintyjiä studioon. Esitykset kuvataan etukäteen ja streamataan lähetyksestä ulos. Muusikot säestävät kaikkia solisteja.

Yhteistyössä: 
Valtakunnallinen Romaniasiain neuvottelukunta/STM
Alueelliset romaniasiain neuvottelukunnat
Suomen Romanifoorumi ry
Romano Missio ry
Suomen Romaniyhdistys ry
Helsingin kaupunki, nuorisopalvelut, romaninuorisotyö
 

Ajankohtaista Tiedote