Tutustu romaninaisten ja -tyttöjen olojen parantamiseen tähtäävään Phenjalipe-strategiaan

Julkaisuajankohta 19.4.2017 8.30
Tiedote

Romaninaisten ja -tyttöjen olojen parantamiseen tähtäävä strategia (2014–2020) on vastaus romaninaisaktivistien ja kansalaisjärjestöjen, ihmisoikeuselinten, sukupuolten yhdenvertaisuus- ja romaninaisten ongelmien kanssa työskentelevien ammattilaisten, hallitusten ja poliitikkojen esiin tuomiin tarpeisiin.

Strategian yleispäämääränä on edistää ja voimaannuttaa Euroopan romaninaisia ja -tyttöjä sekä vahvistaa sukupuolten yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä heidän asuinmaissaan tukemalla kuuden strategisen tavoitteen toimeenpanoa. Nämä tavoitteet ottavat myös kantaa moninkertaisen syrjinnän ongelmaan samalla kun ne pyrkivät ottamaan huomioon romaninaisten ja -tyttöjen erityiset tarpeet, haasteet ja mahdollisuudet.

Strategia perustuu olemassa oleviin ihmisoikeusstandardeihin, alueellisia romaneja, romaninaisia ja yhteiskunnallista osallisuutta koskevaan politiikkaan ja selontekoihin sekä romaninaisten tilannetta koskeviin eurooppalaisiin ja kansainvälisiin suosituksiin. Strategia määrittää Euroopan ja muiden maiden romaninaisten ja -tyttöjen tilanteen parantamiseen liittyvät tavoitteet ja prioriteetit. Se nimeää tavoitteiden saavuttamisen edellyttämät pääkumppanit. Romaniyhteisö ja -naisryhmät ovat keskeisessä roolissa, kun eri viiteryhmät panevat strategiaa toimeen.

Tutustu strategian suomenkieliseen versioon

Ajankohtaista