Suomen kansallisen romanipoliittisen toimintaohjelman tiedotus- ja julkistamistilaisuus medialle 18.5.2018

Julkaisuajankohta 18.5.2018 10.15
Tiedote

Valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta (RONK) ja sosiaali- ja terveysministeriö järjestivät 18.5.2018 sidosryhmilleen ja median edustajille Suomen kansallisen romanipoliittisen toiminta-ohjelman (2018-2022) tiedotus- ja julkistamistilaisuuden.

Valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta (RONK) ja sosiaali- ja terveysministeriö järjestivät 18.5.2018 sidosryhmilleen ja median edustajille Suomen kansallisen romanipoliittisen toiminta-ohjelman (2018-2022) tiedotus- ja julkistamistilaisuuden. Tilaisuudessa esiteltiin romanipoliittisen ohjelman pääpiirteet, minkä jälkeen romaniasiain neuvottelukunnan edustajat luovuttivat ohjelman perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle. Tilaisuutta pystyi seuraamaan Valtioneuvoston viestinnän välittämänä suorana verkkolähetyksenä osoitteessa www.vn.fi/live.Tilaisuuden verkkotallenteen voi katsoa myös jälkikäteen.

Tilaisuuden ohjelma oli seuraava:

10.15-10.25 Tilaisuuden avaus ja romanipoliittisen ohjelman esittely (Henna Huttu, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies ja romaniasiain neuvottelukunnan pääsihteeri)

10.25-10.30 Ohjelman luovuttaminen ministeri Saarikolle (Romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja ja kansanedustaja Tarja Filatov ja neuvottelukunnan jäsen, Suomen Romanifoorumin toiminnanjohtaja Allan Lindberg )

10.30-10.45 Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon puhe

10.45 Tilaisuuden päätös ja median haastattelut

Suomen vuosien 2018-2022 romanipoliittisen ohjelman (ROMPO2) päätavoite on tukea romanien myönteisesti jatkunutta yhteiskunnallista integraatiota sekä kielellisten, kulttuuristen ja sosiaalisten oikeuksien myönteistä kehitystä. Ohjelma on jatkoa vuosien 2009-2017 romanipoliittiselle ohjelmalle ja edellisen ohjelman tavoin lähtökohtana on että nykyinen lainsäädäntö ja kattava palvelujärjestelmä luovat hyvän pohjan romaniväestön yhdenvertaisuuden edistämiselle.  Ohjelman muihin toimintaohjelmiin valtavirtaistetuilla ja erikseen romaniväestölle kohdennetuilla toimenpiteillä luodaan jatkoedellytykset romanien ihmisoikeuksien, vähemmistöoikeuksien ja sosioekonomisen aseman huomattavalle parantumiselle. Tämän tulee tapahtua romaniväestön omaa aktiivisuustasoa, osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia lisäämällä sekä romanikieltä, -kulttuuria ja identiteettiä kunnioittaen ja vahvistaen. Romanipoliittisessa ohjelmassa määritellään tätä koskevat keskeiset kansalliset tavoitteet, yksilöidään eri vastuutahojen keskeiset toimenpiteet, toimeenpanoa koskevat eettiset periaatteet sekä ohjelman toimeenpanon seuranta.

Ohjelman tavoitteena on, että Suomi säilyttää edelläkävijäasemansa romanien koulutuksen ja asumisolojen kehittämisen mallimaana.

−Suomi kohottaa tulevina vuosina romaniväestön oman osallisuuden

ja aktiivisuuden kautta sekä erilaisin tukitoimin merkittävästi romaniväestön yleistä ammatillista koulutustasoa sekä työllisyysastetta.

−Suomi tukee romanikulttuurin kehittämistä ja säilymistä parantamalla määrätietoisesti romanikielen, -taiteen ja kulttuurin asemaa niille laadittavien erillisten kehittämis- ja elvytysohjelmien sekä niiden seurannan kautta.

−Suomi taistelee romanivastaisuutta ja syrjintää sekä vihapuhetta vastaan näkyvästi romanien oman aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian, laadukkaan faktatiedon ja tiedotuksen sekä romanikulttuurin omien vahvuuksien kuten taiteen ja yhteisöllisyyden avulla.

−Suomi hyödyntää romanipoliittisen ohjelman toimeenpanon seurannassa monipuolisia raportoinnin ja seurannan välineitä yhdistäen sekä ulkoisia että sisäisiä arviointimenetelmiä.

−Suomi osallistuu aktiivisesti kansainväliseen romanityöhön ja romanien integraatio-ohjelmien seurantaan ja arviointiin sekä tukee näiden kehittämistä ihmisoikeuslähtöisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti- samansuuntainen kotimainen ja eurooppalainen romanipolitiikka vahvistavat toinen toisiaan.

Ohjelman visio on:

Suomen romanien integraation aste ja elinolot kohentuvat väestön oman aktiivisuuden

kautta sekä valtavirtaistetuin ja kohdennetuin toimin useilla eri elämänalueilla.

Romaniväestön ja muun väestön väliset sosio-ekonomiset ja alueelliset

erot kaventuvat mm. koulutuksen, työllisyyden, asumisen, syrjinnän ja hyvinvoinnin

sekä terveyden osalta.

Tavoitteita ja visiota kohti edetään kohdentamalla toimenpiteitä seuraaville kahdeksalle toimintalinjalle:

1. Koulutukseen osallistumisen vahvistaminen kaikissa koulutusmuodoissa ja kaikilla tasoilla

2. Ammatillisen osaamisen, työllisyyden, yrittäjyyden ja työmarkkinoille integroitumisen edistäminen

3. Romaniväestön yhdenvertaisen kohtelun sekä palvelujen käytön ja niiden vaikuttavuuden edistäminen peruspalveluissa sekä asumisessa

4. Romanikielen, -taiteen ja -kulttuurin säilymisen ja kehittymisen tukeminen

5. Romaniväestön voimaannuttaminen ja osallisuuden vahvistaminen

6. Romanien integraation edistäminen tiedotuksen, viestinnän ja median avulla

7. Alueellisen ja paikallisen romanityön kehittäminen

8. Kansainvälisen romanityön kehittäminen ja ylläpito

Ohjelman korkeimmaksi prioriteetiksi on asetettu romanien työllisyyden kohentaminen.

Aiemman ohjelman seurantatiedon perusteella romanien yhteiskunnallisen integraation vahvistaminen edellyttää koko maassa paikallis- ja aluetason romaniasiainyhteistyön määrän, vaikuttavuuden ja suunnitelmallisuuden lisäämistä. Yksi keino näihin tavoitteisiin pääsemiseksi ja tapahtuvan kehityksen seuraamiseksi on valmistelussa olevan maakuntalain toteuttamista tukevien maakunnallisten- toimenpideohjelmien luominen (nk. MAARO-ohjelmat). Tämän lisäksi uusi ohjelma pyrkii aiempaa paremmin huomioimaan tiedotuskysymykset ja romanien kielen, taiteen ja kulttuuriperinnön suojelun. Suomen perinteisen romaniväestön tarpeiden ohella ohjelma huomioi ensimmäistä kertaa myös joitain Suomessa tilapäisesti tai pitkäkestoisesti asuvien ulkomaalaisten tai liikkuvien romanien tarpeita.

Ohjelmaan liitetyt hyvien käytäntöjen kuvaukset tarjoavat ideoita romanien ja viranomaisten yhteistyöhön sekä yhteisön omien voimavarojen ja vahvuuksien hyödyntämiseen kehittämistoiminnan lähtökohtana.

Myös ohjelman seurantaa monipuolistetaan erilaisin ulkoisen ja sisäisen arvioinnin sekä kansalaisjärjestöjen varjoraportoinnin menetelmiä hyödyntäen.

Seuraa tilaisuutta verkkolähetyksenä valtioneuvoston sivulta

Tässä linkki uuteen romanipoliittisen julkaisun PDF-tiedostoon http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-3916-5

Ohjelma on saatavissa valtakunnallisen romaniasiain neuvottelukunnan verkkosivuilta osoitteesta http://romani.fi/julkaisuja_ja_aineistoa
Lisätiedot:       

Henna Huttu                                      Johanna Järvinenpuh.                          

[email protected]                           [email protected]
 

 

Ajankohtaista